Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές εμφανίζονται να κερδίζουν, χωρίς, όμως να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, στις πρόωρες εκλογές της 28ης Απριλίου, κατέδειξε μια δημοσκόπηση σήμερα, την ώρα που το ακροδεξιό κόμμα Vox εισέρχεται στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζει 115-117 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του GESOP, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «El Periodico», χωρίς να συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο σώμα των συνολικά 350 εδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα θα συγκέντρωνε 75-77 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα χρειαστούν έκαστο τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να διασφαλίσουν την πλειοψηφία και να εκλέξουν πρωθυπουργό.

Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να φθάσουν στις 176 έδρες που χρειάζονται για μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εφόσον θα είχαν τη στήριξη του Podemos και των καταλανικών κομμάτων, σύμφωνα με τα υψηλότερα ποσοστά των κομμάτων, βάσει της δημοσκόπησης. Ο Σάντσεθ θα μπορούσε να αναζητήσει τη στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων για να συγκεντρώσει μια ευρύτερη πλειοψηφία.

Το ακροδεξιό Vox εμφανίζεται να εισέρχεται στη Βουλή με 43-46 έδρες, καταδεικνύει η δημοσκόπηση. Θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 37 χρόνια που ένα ακροδεξιό κόμμα θα παρίσταται στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos θα εξασφάλιζαν 44-47 έδρες, πολύ κοντά με το Vox προκειμένου να αναδειχθούν σε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.

Η δημοσκόπηση του GESOP είναι η πρώτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την προκήρυξη των εκλογών. Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 άνθρωποι και διεξήχθη το διάστημα 13ης-15ης Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης