Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε να φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο στη Μαδρίτη τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, τη COP25, στη θέση της Χιλής, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διοργάνωση λόγω της κοινωνικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα η Μαδρίτη και το Σαντιάγο.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «προσφέρθηκε να οργανώσει την COP25 στη Μαδρίτη τις ίδιες ημερομηνίες στις οποίες είχε προγραμματιστεί η διάσκεψη στη Χιλή, δηλαδή από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπηρεσίες της προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την πληροφορία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Σάντσεθ, που ετοιμάζεται για νέες βουλευτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, έκανε την πρόταση αυτή «λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει και της σημασίας να εξασφαλιστεί ότι η COP25 θα διεξαχθεί κανονικά», έπειτα από προετοιμασίες δέκα μηνών.

Σχεδόν 25.000 εκπρόσωποι, ανάμεσά τους η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, αναμένονταν στο Σαντιάγο από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου για τη COP25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χιλή είχε δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει τη διοργάνωση της διάσκεψης του ΟΗΕ, μετά την υποχώρηση της Βραζιλίας, η οποία αρνήθηκε στον απόηχο της εκλογής του ακροδεξιού προέδρου Χαΐρ Μπολσονάρου που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή.

Ο ΟΗΕ «μελετά τις εναλλακτικές» για τη διοργάνωση της διάσκεψης, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Ο πρόεδρος της Χιλής ανακοίνωσε επίσης χθες ότι η χώρα του δεν θα φιλοξενήσει ούτε τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο οποίο μετέχουν οι χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία και που θα λάμβανε χώρα στο Σαντιάγο στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Η ακύρωση των δύο διασκέψεων ήταν βαρύ πλήγμα για την εικόνα της Χιλής, η οποία θεωρείται μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Ωστόσο, από τις 18 Οκτωβρίου η χώρα συγκλονίζεται από ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλίων, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, κινδυνεύει να συνεχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κανένα κόμμα να λαμβάνει απόλυτη πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης