Η ισπανική κυβέρνηση αποκλείει, προς το παρόν, την επιβολή μιας νέας καραντίνας, στη μάχη κατά του τρίτου κύματος της νόσου Covid-19, ωστόσο θα μπορούσε να επιτρέψει στις περιφέρειες να παρατείνουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που βρίσκονται σε ισχύ, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

«Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή καμία καραντίνα στο σπίτι», δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μια στρατηγική που έρχεται σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η οποία επέβαλε ένα νέο λοκντάουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε περιφέρειες ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα από την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρή καραντίνα, την ώρα που τα κρούσματα της νόσου Covid-19 έχουν αυξηθεί στην Ισπανία, μετά την περίοδο των εορτών.

Αφού ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα το συμβολικό όριο των 2 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η Ισπάνία κατέγραψε χθες Παρασκευή αριθμό ρεκόρ μολύνσεων, 40.197, σε 24 ώρες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική», όμως «έχουμε την εμπειρία και γνωρίζουμε πως να κάμψουμε την καμπύλη» των μολύνσεων, υπογράμμισε ο Ίγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις αρχές, οι περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, που βρίσκεται σε ισχύ έως τον Μάιο, τους οποίους οι περιφέρειες έχουν αυστηροποιήσει (απαγόρευση της κυκλοφορίας, αποκλεισμός πόλεων ή ζωνών, μείωση της χωρητικότητας και των ωραρίων για το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, απαγόρευση μετάβασης, παρά μόνο για βάσιμους λόγους σε μια περιφέρεια…) είναι επαρκείς.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «επανεξετάσει» τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, επισήμανε ο Ισπανός υπουργός Υγείας.

Το διάταγμα για την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προβλέπει αυτή τη στιγμή οι περιφέρειες να ορίζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 22.00 και 07.00, με μια δυνατότητα μίας ώρας επιπλέον ή λιγότερο.

Ωστόσο, η Καστίλλη και Λεόν (κεντρικά) αποφάσισε χθες να ορίσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 20.00 και η Χώρα των Βάσκων (βόρεια) στις 18.00.

Σχετικά με την καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων, που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Pfizer, το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραλάβουν την επόμενη εβδομάδα «το 56% των προβλεπόμενων δόσεων», ήτοι περίπου 205.000 δόσεις για την Ισπανία.

Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι να εμβολιάσει το 70% των 47 εκατομμυρίων Ισπανών έως το καλοκαίρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης