Έχοντας καταδικαστεί για την απαγωγή των παιδιών της σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ισπανία, η Χουάνα Ρίβας είδε την ποινή της να μειώνεται χάρη στη μερική χάρη που της απένειμε την Τρίτη η κυβέρνηση, επιτρέποντάς της, επιπλέον, να ανακτήσει το δικαίωμα γονικής μέριμνας.

Η κυβέρνηση «έλαβε υπόψη της το συμφέρον των παιδιών της και τις συνθήκες, τις οποίες αυτή η γυναίκα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, όταν έλαβε αυτές τις αποφάσεις για τις οποίες καταδικάστηκε», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκεθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το μέτρο της απονομής «μερικής χάριτος» μειώνει σε ένα έτος και τρεις μήνες την ποινή φυλάκισης των δυόμιση ετών, στην οποία καταδικάστηκε η Χουάνα Ρίβας και άρει την απόσυρση της επιμέλειας, αντικαθιστώντας την ποινή με 180 ημέρες κοινωφελούς εργασίας.

Η Χουάνα Ρίβας διέφυγε τον Μάιο του 2016 με τα δύο παιδιά της από τη Σαρδηνία, στην Ιταλία, όπου διέμενε με την οικογένειά της για να βρει καταφύγιο στην Ισπανία. Εκεί κατέθεσε μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, κατηγορίες που αρνήθηκε ο σύντροφός της Φραντσέσκο Αρκούρι.

Στη μήνυσή της περιέγραφε πως βίωνε μια κόλαση, λέγοντας πως ο σύντροφός της «την έκλεινε σε ένα δωμάτιο για ώρες» και «τη χτυπούσε» κι ότι το μεγαλύτερο από τα παιδιά της «είχε υποφέρει πολύ και ήταν μάρτυρας πολλών πραγμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ψυχολόγος που όρισε η δικαιοσύνη για να εξετάσει το παιδί είχε πει πως δεν είχε βρει κανένα ίχνος ψυχικού τραύματος.

Η δικαστική μάχη γύρω από τα παιδιά του ζευγαριού είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο του 2017, όταν ένα ισπανικό δικαστήριο διέταξε τη Χουάνα Ρίβας να παραδώσει τα παιδιά της στον πρώην σύντροφό της.

Αρνούμενη να το κάνει, κρύφτηκε για έναν μήνα, προτού παραδοθεί στην αστυνομία. Πολλοί Ισπανοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς εκείνη, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «η Χουάνα βρίσκεται στο σπίτι μου».

Η υπόθεση δίχασε την Ισπανία, όπου η μάχη κατά της σεξιστικής βίας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς ορισμένοι επέκριναν τη μητέρα, διότι αρνήθηκε να υπακούσει σε μια δικαστική απόφαση και άλλοι την υπερασπίζονταν υποστηρίζοντας πως ο πατέρας είχε καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία το 2009.

Πρόκειται για μια «πράξη δικαιοσύνης και επανόρθωσης», έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που επιτρέπει να «καλυφθεί το κενό» μεταξύ μιας ανεπαρκούς νομοθεσίας, σύμφωνα με την ίδια, και της κατάστασης «μιας μητέρας που προστάτευε τα παιδιά της από την έμφυλη βία».

Τον Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας μείωσε την ποινή κάθειρξης σε βάρος της Χουάνα Ρίβας ύψους 5 ετών σε δυόμιση έτη, κρίνοντας πως, αν και είχε απαγάγει δύο παιδιά, διέπραξε ένα μονάχα έγκλημα και όχι δύο, όπως είχε αποφασιστεί πρωτοδίκως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης