Πολυάριθμοι αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το υπουργείο Γεωργίας στη Μαδρίτη σήμερα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, από την περασμένη εβδομάδα, ενάντια στις «τιμές ελεημοσύνης» στα προϊόντα τους και τη φορολογία, ενώ αποδοκίμασαν έντονα και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Vox, που θέλησε να «κεφαλαιοποιήσει» την κινητοποίησή τους.

Η σημερινή κινητοποίηση, που οργανώθηκε από τα αγροτικά συνδικάτα UPA, COAG και ASAJA της Περιφέρειας της Μαδρίτης, εντάσσεται στις γενικότερες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στην πρωτογενή παραγωγή, που από ημερών βρίσκονται στους δρόμους όλης της Ισπανίας. Με συνθήματα όπως «η αγροτιά στα όρια», οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της χώρας καταγγέλλουν πως «δεν έχουν μέλλον» εξαιτίας της εκμετάλλευσής τους από τους μεσάζοντες και τα μεγάλα δίκτυα διανομής, που πιέζουν τα εισοδήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στο κέντρο της Μαδρίτης, από το ύψος της Ατότσα μέχρι την είσοδο του υπουργείου.

Οι αγρότες απαίτησαν από το υπουργείο και την Περιφέρεια της Μαδρίτης να εργασθούν για την επαναρρύθμιση της αγροτοδιατροφικής παραγωγικής αλυσίδας, θέτοντας τέλος στην εκμετάλλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων από ορισμένες εταιρείες του τομέα και τους μεγάλους διανομείς. Επιπλέον εγείρουν αιτήματα για μία πιο δίκαια Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρώπη, και μείωση στους διάφορους δασμούς που βαραίνουν στα κόστη της παραγωγής και στα φυτοφάρμακα.

«Θέλουμε δίκαιες τιμές. Οι αγρότες δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική. Εμείς στα χωράφια ζούμε έτσι 40 χρόνια, για 40 χρόνια βιώνουμε την κρίση και θέλουμε δίκαιες τιμές», τόνισε ένας από τους εκπροσώπους τους στη διάρκεια της κινητοποίησης μπροστά από το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προκειμένου να συνεχίσουμε να τρέφουμε την κοινωνία, έχουμε ανάγκη από στήριξη», τόνιζαν οι διοργανωτές στο μανιφέστο που ανέγνωσαν μπροστά από το υπουργείο και ζήτησαν από τον κόσμο να συμμετέχει στους αγώνες τους, «διότι είναι ένας αγώνας για την εθνική κυριαρχία και την διατροφική ασφάλεια όλων».

Μετά την ανάγνωση της προκήρυξης, οι διοργανωτές της πορείας κάλεσαν τους «πολιτικούς να απομακρυνθούν» και να αφήσουν χώρο για να ακουσθεί η φωνή των αγροτών—εννοώντας τον ηγέτη του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ, που είχε μεταβεί στην κινητοποίηση συνοδευόμενος από την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος στη Μαδρίτη Ροθίο Μοναστέριο, με πρόσχημα πως ήθελε να στηρίξει τον αγώνα τους.

Η αντίθεση των διοργανωτών και των συμμετεχόντων ανάγκασε τον Αμπασκάλ να απομακρυνθεί, ενώ πολλοί αγρότες τη στιγμή εκείνη τον αποδοκίμαζαν και δεν ήσαν λίγοι που τον αποκαλούσαν «σιχαμένο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης