Διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, και του πρώην πρωθυπουργού, Λι Πενγκ, εξέδωσε η ισπανική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο διαδικασίας που ξεκίνησε το 2006 για γενοκτονία στο Θιβέτ κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Σε απόφασή του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, δικαστήριο της Μαδρίτης που θεωρείται αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση έκρινε ότι υπάρχουν τεκμήρια για την συμμετοχή στα εν λόγω γεγονότα του Ζιάνγκ Ζεμίν, του Λι Πενγκ όπως και τριών άλλων πολιτικών αξιωματούχων της εποχής αυτής.
Αυτό συμβαίνει λόγω «της πολιτικής και στρατιωτικής ευθύνης του καθενός από αυτούς κατά την μακρά περίοδο που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας».
Βάσει των στοιχείων, το δικαστήριο «κρίνει απαραίτητο να επιτρέψει την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εν λόγω δικαστήριο θεωρείται αρμόδιο για την υπόθεση καθώς ένας από τους ενάγοντες, ο εξόριστος Θιβετιανός Τίμπτεν Ουανγκτσέν, έχει την ισπανική υπηκοότητα και επειδή η κινεζική δικαιοσύνη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες αυτές.
Τα άλλα τρία πρόσωπα που κατηγορούνται στην υπόθεση αυτή είναι ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας Τσιάο Σι, ο πρώην γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος για την περιοχή του Θιβέτ Τσεν Κουιγιάν και ο υπουργός Οικογενειακού Προγραμματισμού την δεκαετία του ’80 Πενγκ Πελιούν.
Στις 11 Οκτωβρίου το ίδιο δικαστήριο διεύρυνε την έρευνά του στην υπόθεση ώστε να περιλαμβάνει και τον πρώην πρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο, ο οποίος δεν καλύπτεται πλέον από την προεδρική του ασυλία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης