Εκστρατεία εναντίον των εξώσεων ξεκίνησε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία στη Μαδρίτη.

«Το δικαίωμα στη στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο παραβιάζεται στην Ισπανία, και τα μέτρα, τα οποία έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι ανεπαρκή» τονίζει η ΜΚΟ σε ανοικτή επιστολή της προς την ισπανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι η πρώτη φορά που η Αμνηστία εκπόνησε μια έκθεση για το ζήτημα αυτό στην Ισπανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισπανικού παραρτήματος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2014 καθημερινά κατάσχονταν 95 ακίνητα από πρόσωπα τα οποία δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Οι εξώσεις συνεχίζονται παρά την επάνοδο της Ισπανίας στην ανάπτυξη κι ενώ η ανεργία συνεχίζει να πλήττει ακόμη πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία – υπογραμμίζει στην έκθεσή της η ΜΚΟ – έχει ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εργατικών κατοικιών, που δεν ξεπερνά το 1,1%, έναντι ενός 32% στην Ολλανδία ή ενός 18% στη Βρετανία.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία προκειμένου οι δικαστές να μπορούν να «συνεκτιμούν την αναλογικότητα» της επιβολής του μέτρου της έξωσης.

Το κίνημα εναντίον των εξώσεων στην Ισπανία είχε καταφέρει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να εκδώσει το 2013 διάταγμα με το οποίο είχε επιβληθεί αναστολή των εξώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις – των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οικογενειών με παιδί ή παιδιά ηλικίας μικρότερης των τριών ετών – μέτρο που η ΜΚΟ κρίνει ανεπαρκές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης