Η σύλληψη ενός 69χρονου Ισπανού με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αφού βοήθησε τη βαριά άρρωστη σύζυγό του να βάλει τέλος στη ζωή της, αναζωπύρωσε τη διχαστική διαμάχη της ευθανασίας, με το θέμα να απασχολεί την προεκλογική ατζέντα, τρεις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Αν και η οικονομία έτεινε να κυριαρχεί στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τώρα τα κοινωνικά ζητήματα φαίνεται πως αποτελούν πλέον προτεραιότητα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 28ης Απριλίου, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και η εθνική ταυτότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άνχελ Ερνάντεθ παραδόθηκε στις αρχές την περασμένη Τετάρτη, αφού έδωσε στην 61χρονη σύζυγό του Μαρία Χοσέ Καράσκο μια θανατηφόρα δόση βαρβιτουρικών.

Ο ίδιος αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος την επόμενη ημέρα, εν αναμονή της δίκης του, και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 2-10 χρόνια, εάν καταδικαστεί.

Μια μελέτη το 2017 έδειξε ότι το 84% των Ισπανών υποστηρίζει την ευθανασία, ενώ ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ciudadanos δεσμεύτηκε, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Ερνάντεθ ότι θα σταματήσει να αντιτίθεται σε μια νομοθεσία για την ευθανασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σημαντικοί θύλακες αντίστασης παραμένουν ενεργοί στην καθολική χώρα και τόσο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox συνεχίζουν να αντίκεινται στο ενδεχόμενο αποποινικοποίησής της.

Την Κυριακή, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας, ότι εάν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία «η ευθανασία θα αναγνωριστεί ως δικαίωμα».

Η δέσμευση αυτή ακολουθεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε πέρυσι η κυβέρνησή του μειοψηφίας, με στόχο να καταστήσει την Ισπανία την τέταρτη χώρα της Ευρώπης που θα αποποινικοποιήσει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, το οποίο μπλόκαραν οι PP και οι Ciudadanos.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, υποστηρίζει τώρα την ευθανασία και ένα νομοσχέδιο για «τον θάνατο με αξιοπρέπεια», προτρέποντας το Λαϊκό Κόμμα να το ξανασκεφθεί.

Όμως, ο ηγέτης του PP Πάμπλο Κασάδο απέκλεισε το ενδεχόμενο επικρίνοντας τους Σοσιαλιστές ότι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση Ερνάντεθ στην προεκλογική εκστρατεία.

«Το να είστε δραματικοί, θα πρέπει να αποκλείεται από την προεκλογική ατζέντα» είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Το Vox, που επίσης δηλώνει την αντίθεσή του στο δικαίωμα της άμβλωσης και του γάμου ομοφυλοφίλων, κι αναμένεται να εισέλθει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα, επιμένει στην αντίθεσή του στο θέμα της ευθανασίας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο ηγέτης του Σαντιάγο Αμπασκάλ είπε στο Antena 3 TV channel σήμερα: «Δεν είμαστε υπέρ του να τερματίζεις τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου (και)… δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε έναν σύζυγό να σκοτώνει τη γυναίκα του».

Η άτυχη γυναίκα έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση, για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σε ένα βίντεο που πρόβαλαν ισπανικά ΜΜΕ, το οποίο τράβηξε την περασμένη εβδομάδα, ο Ερνάντεθ λέει στη σύζυγό του: «Μου το ζήτησες αυτό πολλές φορές, περισσότερες απ’ όσο χρειαζόταν, όμως ήμουν πεπεισμένος ότι το νομοσχέδιο για την ευθανασία θα εγκρινόταν… Επομένως, επιμένεις ότι θέλεις να αυτοκτονήσεις;».

Εκείνη απαντάει: «Ναι… όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης