Τριάντα τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ισπανία στο πλαίσιο έρευνας που έγινε για την παράνομη εξαγωγή προς τη Νιγηρία και ακόμη επτά αφρικανικές χώρες 2.500 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil).

Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, έδειξε ότι μεταξύ του 2018 και του 2019, 138 παράνομες μεταφορές επικίνδυνων αποβλήτων έγιναν από την Τενερίφη προς χώρες της Αφρικής: Σενεγάλη, Γκάνα, Γκάμπια, Τόγκο, Μπενίν, Γουινέα Κονακρί, Σιέρα Λεόνε και, κυρίως, Νιγηρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ύποπτοι, στην πλειονότητά τους υπηκοότητας ή καταγωγής από την Αφρική, συνελήφθησαν στην Τενερίφη και το Γκραν Κανάρια, δύο νησιά του ισπανικού αρχιπελάγους των Καναρίων, στον Ατλαντικό Ωκεανό, διευκρινίζει η Ισπανική Πολιτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.

Το δίκτυο αυτό φόρτωνε σε εμπορευματοκιβώτια θαλασσίων μεταφορών πλήθος μεταχειρισμένων προϊόντων -μηχανοκίνητα οχήματα, ανταλλακτικά, οικιακά είδη και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές- που είχαν ληφθεί από ιδιώτες ή επιχειρήσεις, οι οποίες ήθελαν να απαλλαγούν από αυτά επειδή ήταν είτε παρωχημένα, είτε άχρηστα.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε μια Ιταλίδα ηλικίας 62 ετών που ήταν επιφορτισμένη να διαβιβάζει τα απαραίτητα έγγραφα στο τελωνείο, πλαστογραφώντας τα πιστοποιητικά ώστε να φαίνεται ότι οι συσκευές αυτές λειτουργούν τέλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που απορρίπτονται περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για το περιβάλλον και επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων, αν δεν υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία.

Στην ανακοίνωσή της, η Ισπανική Πολιτοφυλακή αποκαλύπτει ότι στην αφρικανική ήπειρο «παιδιά επεξεργάζονται συχνά τα απόβλητα αυτά χωρίς καμία προστασία, καθώς χειρίζονται τις συσκευές με γυμνά χέρια για να αποσπάσουν κυρίως αλουμίνιο και χαλκό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης