Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας Γκούντνι Γιόχανεσον ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανέθεσε στον συντηρητικό Μπιάρνι Μπένεντικτσον, το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας» του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το Σάββατο, εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

«Αποφάσισα να δώσω στον πρόεδρο του “Κόμματος της Ανεξαρτησίας” την εντολή να σχηματίσει μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από μια πλειοψηφία στο Kοινοβούλιο» είπε ο Γιόχανεσον σε εκπροσώπους του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπένεντικτσον, το κόμμα του οποίου κατέλαβε τις 21 από τις 63 έδρες της ισλανδικής Βουλής, μοιάζει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συστήσει μια κυβέρνηση που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εάν οι διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να είναι σκληρές, δεν καρποφορήσουν, ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από τον αρχηγό κάποιου άλλου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις πρόωρες εκλογές του Σαββάτου δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής. Η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία της δεξιάς, που είχαν συγκροτήσει το «Κόμμα της Προόδου» και το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας», δεν συγκέντρωσε παρά 29 έδρες και απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε. Η συμμαχία της Kεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία του «Κόμματος των Πειρατών» -ενός μορφώματος που αμφισβητεί το πολιτικό κατεστημένο- εξασφάλισε 27 έδρες.

Ένα νεοπαγές σχήμα της Kεντροδεξιάς, το «Κόμμα της Μεταρρύθμισης», που προέρχεται από το «Kόμμα της Ανεξαρτησίας», συγκέντρωσε το 10,5% των ψήφων και επτά έδρες. Επομένως, «θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί ένας (κυβερνητικός) συνασπισμός χωρίς αυτό» επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πολιτικός αναλυτής Γκρέταρ Έιτορσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης