Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε φυλακή στο νότιο τμήμα του Ισημερινού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.

Η εξέγερση στη φυλακή Ελ Τούρι δε Κουένκα, που βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), είχε επίσης αποτέλεσμα άλλοι δέκα άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισημερινός βρίσκεται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπος με αιματηρές ταραχές στις φυλακές, οι οποίες γενικά θεωρείται από τις Αρχές πως συνδέονται με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. 320 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν σε τέτοια επεισόδια το 2021.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίγιο διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση συνέχιζε «να μην έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο» παρά την κινητοποίηση 800 στρατιωτικών και αστυνομικών.

Τα επεισόδια ξέσπασαν χθες γύρω στη 01:30 (τοπική ώρα· 09:30 ώρα Ελλάδας) στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας της φυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι, ήταν ακόμη ορατοί κρατούμενοι και αστυνομικοί στις οροφές κτηρίων της φυλακής.

Περίπου 90 κρατούμενοι απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Οι σωφρονιστικές αρχές διαβεβαίωσαν πως δεν υπήρξε καμία απόδραση.

«Μια συμμορία αποπειράθηκε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της φυλακής, άλλες όμως αντιστάθηκαν», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Καρίγιο.

Ο Ισημερινός μετρά 65 φυλακές, ονομαστικής χωρητικότητας 30.000 θέσεων, όπου όμως ο πλεονάζων πληθυσμός εγκλείστων είναι τουλάχιστον 30%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης