Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν σκοπεύει πλέον να παρεμβαίνει σε εκείνη της Βρετανίας εξ ονόματος ή υπέρ του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις συνομιλίες για την κατάστασή του, τού έχει δοθεί άσυλο στην πρεσβεία της χώρας της Λατινικής Αμερικής στο Λονδίνο, όπου ζει τα τελευταία περίπου έξι χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Βαλένσια.

Ο Βαλένσια τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η μόνη ευθύνη του Ισημερινού είναι να φροντίζει ο Ασάνζ να είναι καλά στην υγεία του, μετά την προσφυγή του Αυστραλού στη Δικαιοσύνη εναντίον των νέων όρων που του επιβλήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ισημερινός δεν έχει ουδεμία ευθύνη να κάνει περαιτέρω κινήσεις» επέμεινε ο Βαλένσια. «Δεν είμαστε δικηγόροι του κυρίου Ασάνζ, ούτε αντιπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ του Ασάνζ και της Μεγάλης Βρετανίας» πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού.

Ούτε το Φόρεϊν Όφις ούτε οι δικηγόροι του Ασάνζ απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν, πέραν των ωρών γραφείου.

Οι δηλώσεις του Βαλένσια σηματοδοτούν μια σημαντική μεταβολή της στάσης του Κίτο, που είχε συνομιλίες με τις Αρχές της Βρετανίας για την κατάσταση του Ασάνζ, αφότου του προσέφερε άσυλο το 2012, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε ένα ένταλμα σύλληψής του έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνη η υπόθεση έχει μπει έκτοτε στο αρχείο, όμως ο ίδιος ο Ασάνζ, φίλοι και υποστηρικτές του φοβούνται ότι θα συλληφθεί από τις βρετανικές Αρχές για να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αν βγει από την πρεσβεία. Ο WikiLeaks είχε φέρει στο φως χιλιάδες διαβαθμισμένα από εμπιστευτικά έως άκρως απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, όταν τον διηύθυνε ο Ασάνζ, και ο ακτιβιστής είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη.

Ο Βαλένσια εξέφρασε «απογοήτευση» για την απόφαση του Ασάνζ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη του Ισημερινού εναντίον των νέων όρων που του επιβλήθηκαν, όπως η κάλυψη από τον ίδιο των ιατρικών του εξόδων, του κόστους των τηλεφωνικών του κλήσεων ή η φροντίδα για την καθαριότητα και την υγιεινή του ίδιου και του γάτου που τον συντροφεύει.

«Ο Ισημερινός δεν έχει υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να βάζει στο πλυντήριο τα ρούχα του κ. Ασάνζ» είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δηλώνει ότι το άσυλο που δόθηκε στον Ασάνζ δεν είναι αιώνιο, αλλά παράλληλα εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ιδρυτής του WikiLeaks να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο Βαλένσια σημείωσε την Τρίτη ότι δεν έχει συζητήσει για τον Ασάνζ και την κατάστασή του με την αμερικανική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Ισημερινού έδωσε στον Ασάνζ την υπηκοότητα της χώρας και προσπάθησε να τον διορίσει διπλωμάτη αρμόδιο για τη Βρετανία και τη Ρωσία, με την προσμονή ότι έτσι θα κατάφερνε να εξασφαλίσει την άδεια των βρετανικών Αρχών για την ασφαλή έξοδό του από την πρεσβεία και από τη χώρα. Όμως, το Λονδίνο ακύρωσε το σχέδιο αυτό απορρίπτοντας το αίτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης