Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ονόμασε την Τετάρτη μια υπουργό της κυβέρνησής του μεταβατική αντιπρόεδρο, αντικαθιστώντας τον Χόρχε Γκλας, ο οποίος προφυλακίστηκε τη Δευτέρα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του για μια υπόθεση διαφθοράς.

Ο πρόεδρος ονόμασε με διάταγμά του τη Μαρία Αλεχάντρα Βικούνια μεταβατική αντιπρόεδρο για τη διάρκεια της «προσωρινής απουσίας» του Γκλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τώρα, η Βικούνια ήταν υπουργός Αστικής Ανάπτυξης.

Ο Χόρχε Γκλας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί στο Κίτο, κατηγορείται πως ενέχεται σε μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η Odebrecht, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη Λατινική Αμερική.

Η Οντεμπρέχτ βρίσκεται στην καρδιά ενός σκανδάλου διαφθοράς που συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό χωρών απ’ άκρου σ’ άκρο της Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μια έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μεταξύ του 2007 και του 2016 η Οντεμπρέχτ διοχέτευσε περίπου 33,5 εκατομμύρια δολάρια σε αξιωματούχους στον Ισημερινό. Ο όμιλος των κατασκευών δωροδοκούσε επί σειρά ετών πολιτικούς, κυρίως στη Βραζιλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, για να εξασφαλίζει αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων.

Ο Μορένο δικαιολόγησε τον διορισμό αυτό εξηγώντας ότι η προφυλάκιση του Χόρχε Γκλας αποτελεί «μια περίπτωση ανωτέρας βίας». «Ένα πρόσωπο το οποίο είναι φυλακισμένο δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου», δήλωσε.

Δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε βάρος του Γκλας.

Ο Χόρχε Γκλας, σύμμαχος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοικτή σύγκρουση με τον πρόεδρο Μορένο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο. Καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος τον συκοφαντεί για ίδιον όφελος.

Στις αρχές του Αυγούστου ο Μορένο—άλλοτε ισόβαθμος με τον Γκλας και προστατευόμενος του Κορέα—απάλλαξε από «όλα τα καθήκοντά του» τον αντιπρόεδρο, χωρίς όμως να τον απομακρύνει από τον θώκο.

Ο Γκλας, από το 2007 υπεύθυνος για τους στρατηγικούς τομείς στην κυβέρνηση του Κορέα και αντιπρόεδρος του Κορέα από το 2013, επιμένει ότι είναι αθώος.

Ο Ραφαέλ Κορέα καταγγέλλει την έρευνα σε βάρος του Γκλας, κάνοντας λόγο για κυνήγι μαγισσών.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους αναμένεται να κλιμακωθεί κι άλλο καθώς ο Μορένο ετοιμάζεται να οργανώσει ένα δημοψήφισμα στις αρχές του 2018 με στόχο να καταργηθούν οι απεριόριστες θητείες στην προεδρία. Η πρωτοβουλία αυτή για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές στοχοθετεί άμεσα τον Κορέα και έχει σκοπό να εμποδίσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθειά του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία του Ισημερινού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης