Το κυβερνών κόμμα στον Ισημερινό επέλεξε χθες Σάββατο ως υποψήφιό του για τη διαδοχή του σοσιαλιστή προέδρου Ραφαέλ Κορέα τον χαρισματικό Λενίν Μορένο, ο οποίος θεωρείται το μεγάλο φαβορί ενόψει των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής την 19η Φεβρουαρίου.

«Δέχομαι», είπε ο 63χρονος πρώην αντιπρόεδρος Μορένο μετά την επιλογή του από το κίνημα Alianza PAIS (Συμμαχία για μια Υπερήφανη και Ανεξάρτητη Πατρίδα), το οποίο έχει καταγάγει πάνω από δέκα συναπτές εκλογικές νίκες από το 2006 μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επανάσταση των πολιτών θα συνεχιστεί και θεωρούμε ότι ο καλύτερος υποψήφιος για να κάνουμε το επόμενο βήμα σε αυτή την πολιτική διαδικασία είναι ένα απίστευτο ανθρώπινο ον, που ονομάζεται Λενίν Μορένο Γκαρσές», ανέφερε ο Κορέα ενώπιον των περίπου 20.000 αντιπροσώπων που συγκεντρώθηκαν σε ένα στάδιο του Κίτο για το 5ο συνέδριο του κινήματος Alianza PAIS.

Ο Μορένο, με πτυχίο στη δημόσια διοίκηση, παραπληγικός καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από το 2007 ως το 2013, μετά την άνοδο του Κορέα στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να έχει μεγάλο προβάδισμα στην κούρσα για την διαδοχή του απερχόμενου προέδρου.

Πιστώνεται το 49% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 16% του πρώην τραπεζίτη και υποψήφιου της δεξιάς αντιπολίτευσης, Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλός του, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Perfiles de Opinión.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κερδίσουμε τις προσεχείς εκλογές από τον πρώτο γύρο», προέβλεψε η Ντόρις Σολίς, εκτελεστική γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, μιλώντας στο κατάμεστο στάδιο.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο ο Μορένο θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να έχει προβάδισμα 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του. Το 2013, ο Κορέα εξελέγη συγκεντρώνοντας το 57%, έναντι ενός 23% του Λάσο.

Σύμφωνα με την Παουλίνα Ρεκάλντε, διευθύντρια του ινστιτούτου Perfiles de Opinión, ο Μορένο θεωρείται ικανός να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία του Ισημερινού, που έχει υιοθετήσει το δολάριο και επλήγη σκληρά από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας.

Ο πολιτολόγος Σιμόν Πατσάνο εκτιμά ότι αυτό θα είναι «δύσκολο, αλλά όχι απίθανο με δεδομένο τον διχασμό της αντιπολίτευσης», ενώ σημειώνει πως η επόμενη κυβέρνηση θα «είναι αναγκασμένη να λάβει σκληρά μέτρα προσαρμογής».

Γνωστός για το χιούμορ του και το ταλέντο του στη διαπραγμάτευση, ο υποψήφιος για την προεδρία, σήμερα ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Αναπηρία και την Προσβασιμότητα, έχει κάνει επίσης σπουδές ιατρικής και ψυχολογίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών κορών.

Το κίνημα Alianza PAIS, που ίδρυσε ο Κορέα, έχει 1,4 εκατ. μέλη και είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στον Ισημερινό, κυριαρχώντας στο Κογκρέσο από το 2013.

«Αυτό είναι το τελευταίο μου συνέδριο με την ιδιότητα του προέδρου της δημοκρατίας. Στην επανάσταση είμαστε όλοι απαραίτητοι αλλά κανένας δεν είναι αναντικατάστατος», είπε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία για οικογενειακούς λόγους.

Ο Ραφαέλ Κορέα, η σύζυγος του οποίου είναι από το Βέλγιο και οι δύο κόρες τους σπουδάζουν στη Γαλλία, σχεδιάζει να μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης