Οι αρχές του Ισημερινού κατέσχεσαν πάνω από πέντε τόνους κοκαΐνης που μετέφερε κρυμμένη ένα σκάφος υπό σημαία Παναμά που έπλεε με προορισμό τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη, ενώ συνέλαβαν 20 πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες ότι ανήκουν σε ένα διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αστυνομία του Ισημερινού, σε συνεργασία με υπηρεσίες δίωξης των ναρκωτικών του εξωτερικού, ανακάλυψε την Πέμπτη στο φορτηγό μεγάλης χωρητικότητας Kraken I «5.070 πακέτα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 5,53 τόνων», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σπείρα των διακινητών ναρκωτικών είχε επικεφαλής «έναν Ισπανό και έναν Κολομβιανό που δρούσαν από διάφορες χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το πλοίο θα αναχωρούσε από την επαρχία Σάντα Έλενα προς τον Παναμά και κατόπιν «θα συνέχιζε το ταξίδι του μεταφέροντας την κοκαΐνη στην Ισπανία, με πρόσχημα τη συντήρηση του σκάφους», υπό την ευθύνη του ισπανού επικεφαλής της σπείρας, ο οποίος συγκαταλέγεται στα είκοσι πρόσωπα που συνελήφθησαν.

Τα άλλα της συμμορίας, πολίτες του Παναμά, της Κολομβίας, της Κούβας, του Περού, της Βενεζουέλας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ονδούρας, θα αναλάμβαναν την παραλαβή και «την διανομή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών» που είχαν κρυφτεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα του πλοίου, «ανάμεσα στο κύτος και ένα από τα αμπάρια του Kraken I», διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016 οι αρχές του Ισημερινού κατέσχεσαν 110,50 τόνους ναρκωτικών, μια ποσότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Επρόκειτο κυρίως για κοκαΐνη. Οι αρχές της χώρας εξάρθρωσαν επίσης 100 δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.

Η χώρα θεωρείται απαλλαγμένη από τις παράνομες καλλιέργειες, αλλά χρησιμοποιείται συχνά ως μέρος του διαδρόμου διακίνησης ναρκωτικών ή απαραίτητων συστατικών για την παρασκευή τους.

Μία γειτονική της χώρα, η Κολομβία, είναι—με καλλιέργειες έκτασης 960.000 στρεμμάτων—η μεγαλύτερη παραγωγός φύλλων κόκας στον κόσμο. Αποτελούν τη βάση της κοκαΐνης, της οποίας η Κολομβία είναι επίσης η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, με 646 τόνους το 2015, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης