Ο Ισημερινός κατηγόρησε την Τρίτη τις βρετανικές αρχές ότι δεν προστατεύουν επαρκώς την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει από το 2012 ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, έπειτα από μια απόπειρα εισβολής ενός αγνώστου στο κτίριο.

“Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανησυχεί από την ανεπαρκή ανταπόκριση των βρετανικών αρχών, που έφτασαν στην πρεσβεία δύο και πλέον ώρες μετά το επεισόδιο” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι φύλακες ασφαλείας αντιλήφθηκαν έναν άνδρα που σκαρφάλωνε στον εξωτερικό τοίχο της πρεσβείας. Ο άνδρας αυτός πρόλαβε και διέφυγε.

“Με βάση τη Σύμβαση της Βιένης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, επαφίεται στη χώρα φιλοξενίας να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει την έδρα των διπλωματικών αποστολών από κάθε μορφής εισβολή ή ζημιές”, συνεχίζει η ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας “πολύ σοβαρό” το
επεισόδιο.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Σκότλαντ Γιαρντ σταμάτησε τη μόνιμη παρακολούθηση της πρεσβείας, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό ήταν δυσανάλογο. Το κόστος της παρακολούθησης εκτιμάται από το WikiLeaks ότι ξεπερνούσε τα 13 εκατομμύρια λίρες (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ). Γύρω από το κτίριο ωστόσο έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 45χρονος Ασάνζ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης αφού κατηγορήθηκε για βιασμό στη Σουηδία το 2010, κατέφυγε τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Ασάνζ ζήτησε άσυλο από τον Ισημερινό για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, καθώς φοβάται ότι στη συνέχεια μπορεί να εκδοθεί από τη Στοκχόλμη στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για τη δημοσιοποίηση 250.000 αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων τα οποία ανήρτησε το 2010 στον ιστότοπό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης