Συνεχίζονται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλώσεις στον Ισημερινό εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν οδικούς άξονες και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και κάποιοι από αυτούς προχώρησαν σε λεηλασίες.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τρεις πετρελαιοπηγές, αναγκάζοντας τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 12% στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Δηλαδή κατά 63.250 βαρέλια την ημέρα επί συνόλου 531.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κίτο έστησαν οδοφράγματα και δεκάδες φορτηγά απέκλεισαν δρόμους, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Comercio». Η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές.

Επεισόδια αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με ορισμένους αυτόχθονες να φέρονται να λεηλάτησαν εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος και αγροκτήματα στην επαρχία Κοτοπάξι, έγραψε η εφημερίδα «El Telégrafo».

Οι αυτόχθονες τέθηκαν επικεφαλής των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, κλείνοντας δρόμους σε πολλές περιοχές, ενώ οι τιμές των τροφίμων και τα κόμιστρα των μεταφορών αναφέρθηκε ότι αυξάνονται με πολύ ταχείς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές των καυσίμων υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων που εφαρμόζονταν επί 40 χρόνια, που σύμφωνα με τον Μορένο προκαλούσαν στρεβλώσεις στην οικονομία και στοίχισαν δισεκατομμύρια δολάρια στο κράτος.

Αυτόχθονες πήραν ομήρους 50 στρατιωτικούς και αστυνομικούς στην κεντρική επαρχία Τσιμποράσο το Σαββατοκύριακο. Οι Αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.

Στη νότια επαρχία Ασουάι, ένας διαδηλωτής πέθανε την Κυριακή αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τα μπλόκα δεν επέτρεψαν να τον παραλάβει ασθενοφόρο για να τον διακομίσει σε νοσοκομείο.

Αυτόχθονες έχουν αρχίσει μια πορεία προς το Κίτο, όπου αναμένεται να φθάσουν σήμερα περισσότεροι από 20.000 εξ αυτών, ανέφερε ένας από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας, ο Χάιμε Βάργκας. Ο Βάργκας έκανε λόγο για «κινητοποιήσεις επ’ αόριστον σε όλη τη χώρα».

Ο πρόεδρος Μορένο διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους «αυτόχθονες αδελφούς» για το «πώς θα χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Ιθαγενείς αδελφοί, εργαζόμενοι, μην επιτρέψετε να συμβεί αυτό, είναι άλλο να διαδηλώνεις (…) και άλλο να επικρατεί αναρχία και να διαπράττονται τα εγκλήματα που βλέπουμε» ανέφερε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουάν Σεμπαστιάν Ρολδάν.

Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο δήλωσε πως οι Αρχές έχει συλλάβει μέχρι στιγμής περίπου 500 ταραχοποιούς.

Ο Μορένο κήρυξε την περασμένη Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια και ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης