Το Κίτο έγινε σήμερα η πόλη του Ισημερινού με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του Covid-19, ξεπερνώντας την Γουαγιακίλ, μια από τις πρώτες εστίες στη Λατινική Αμερική που είχε βυθιστεί στο υγειονομικό χάος στην αρχή της πανδημίας.

Η πρωτεύουσα του Ισημερινού μετρά τουλάχιστον 11.900 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έναντι 11.788 στη Γουαγιακίλ, στην ακτή του Ειρηνικού, νοτιοδυτικά, διευκρινίζεται στον ημερήσιο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισημερινός, του οποίου ο πληθυσμός είναι 17,5 εκατομμύρια κάτοικοι, ανέφερε σήμερα συνολικά 78.148 κρούσματα, από τα οποία 5.439 θάνατοι, πέραν των 3.412 άλλων θανάτων που πιθανόν οφείλονταν στον ιό αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν λόγω έλλειψης τεστ.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η Γουαγιακίλ βίωσε τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας. Η μετάδοση της ασθένειας είχε προκαλέσει κορεσμό στα νοσοκομεία, διαλύοντας το σύστημα υγείας, ενώ πτώματα συσσωρεύονταν μέχρι μέσα στις τουαλέτες των νοσοκομείων ή στο δρόμο.

Η αστυνομία άρχισε πρόσφατα να επιστρέφει στις οικογένειες τις σορούς 216 ανθρώπων που είχαν πεθάνει, δεν είχαν ταυτοποιηθεί και είχαν τοποθετηθεί μέσα σε ψυχόμενα εμπορευματοκιβώτια ελλείψει θέσεων στα νεκροτομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απέναντι στην επιτάχυνση της διασποράς του ιού στο Κίτο, όπου συνεχίζεται η οκτάωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση ανέπτυξε αστυνομικούς και στρατιώτες για να περιπολούν στις πλέον πληγείσες συνοικίες, όπου τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται λιγότερο.

Από τις 30 Ιουνίου, ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε, περνώντας από τα 6.571 στα 11.900, εκ των οποίων 579 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Ξαβιέρ Σολορζάνο, το “78% των πολιτών δεν θέλει να δεχτεί αυτούς τους ελέγχους στην κινητικότητα, ούτε τη χρήση μάσκας” και “ακόμη λιγότερο την κοινωνική αποστασιοποίηση”.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν υπερκορεστεί και δέκα κινητές μονάδες εγκαταστάθηκαν, κυρίως σε σχολικά κτήρια, για την περίθαλψη των ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα τoy Covid-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης