Ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξακολουθεί να διχάζει τους Ισπανούς. Από φωνή υπέρ της απόσχισης μετεξελίχθηκε σε εξόριστο ήρωα, που τώρα κρατείται στη Γερμανία. Η Καταλονία βράζει. Όμως, το παιχνίδι έχει στην ουσία τελειώσει.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν διχάζει τους Ισπανούς περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό στη μετα-Φράνκο εποχή. Η σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας στη βόρεια Γερμανία την Κυριακή «κατέβασε» δεκάδες χιλιάδες Καταλανούς στους δρόμους της ισπανικής επαρχίας, καθιστώντας σαφές σε όλους ότι το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία ήταν και παραμένει ισχυρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην υπόλοιπη Ισπανία τα καυστικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης μετά τη σύλληψη Πουτζντεμόν έδιναν και έπαιρναν. Για «Puig-the-end» έκανε λόγο σχολιαστής της «El País», της μεγαλύτερης ισπανικής εφημερίδας. Παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό η κρίση στην Καταλονία έχει πάψει να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα, στην Ισπανία το ζήτημα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από την Κυριακή, μάλιστα, σχεδόν όλες οι τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται αποκλειστικά με το μέλλον του πρώην προέδρου της Καταλονίας και τις αποσχιστικές τάσεις στην περιοχή.

Ο σχολιαστής της «El País» Ρουμπέν Αμόν χαρακτηρίζει τον Κάρλες Πουτζντεμόν «ήρωα β΄ κατηγορίας» που βρισκόταν «σαν φοιτητής με εισιτήριο Inter-Rail» σε περιοδεία ανά την Ευρώπη, «για να δείξει ότι κάποιος είναι». Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο Καταλανός πολιτικός δεν αρκέστηκε στην αυτοεξορία του στο Βέλγιο. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τη Φινλανδία και τη Δανία, ένα ταξίδι που αποδείχθηκε μοιραίο.

Άπιαστο όνειρο η ανεξαρτησία

Το Ανώτατο Δικαστήριο και η εισαγγελία στη Μαδρίτη επιδιώκουν τη διεξαγωγή δίκης κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών. Υπάρχουν ωστόσο και οι οπαδοί της απόσχισης και υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου, οι οποίοι θεωρούν τον Κάρλες Πουτζντεμόν ήρωα, ο οποίος θυσιάστηκε για μια ανεξάρτητη Καταλονία. Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν ήταν και παραμένει ένας επαναστάτης που εναντιώθηκε στην ισπανική Δικαιοσύνη. Αυτό που, ωστόσο, παραμένει ασαφές είναι αν θα κληθεί να λογοδοτήσει για εξέγερση, μια κατηγορία που προϋποθέτει την άσκηση βίας. «O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας ουδέποτε κάλεσε σε χρήση βίας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επέδειξε ανοχή στη χρήση της» δηλώνει ο δικηγόρος Κάρλος Βίνμπεργκ, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Καταλονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις αυθόρμητες διαδηλώσεις υποστηρικτών του Κάρλες Πουτζντεμόν στη Βαρκελώνη την Κυριακή, χθες μικρές ομάδες Καταλανών απέκλεισαν για κάποια ώρα έναν αυτοκινητόδρομο βάζοντας φωτιά σε παλιά ελαστικά. Μέχρι αυτήν την ώρα οι οπαδοί μιας ανεξάρτητης Καταλονίας δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει, στην ουσία και ότι το όνειρο για μια ανεξάρτητη Καταλονία απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Ας ελπίσουμε ότι μετά τη σύλληψη Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία δεν θα υπάρξει έξαρση βίας στην Καταλονία.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης