Στο αστρονομικό ποσόν των 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να φθάσει το κόστος από τις ζημιές που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ και στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής οι τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα. Για να υπάρχει μια σταθερά με την οποία μπορούμε να συγκρίνουμε το γιγαντιαίο αυτό ποσό, τα 290 δις δολάρια αντιστοιχούν περίπου (μερικά λιγότερα) με το ελληνικό χρέος.

Ο τυφώνας Ίρμα που αυτή τη στιγμή οδεύει με ταχύτητα 22χλμ./ώρα προς τα νότια σύνορα της Πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ σχημάτισε στις δυτικές ακτές της Αφρικής το μεγαλύτερο ίσως κυκλωνικό σύστημα που έχει γνωρίσει ο Ατλαντικός Ωκεανός κατά τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις αλλά και η σφοδρή θαλασσοταραχή δημιούργησαν δύο παράλληλα φαινόμενα που συνέβαλαν στο να καλυφθούν τεράστιες εκτάσεις
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κυκλωνικό σύστημα Ίρμα έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1 με προοπτική το βράδυ να υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα. Το πρωί της Κυριακής για λίγες ώρες είχε αναβαθμιστεί στην κατηγορία 4 για να πέσει αμέσως μετά στην κατηγορία 3, στη συνέχεια στην κατηγορία 2 και μετά στην κατηγορία 1.

Οι φωτογραφίες που καταφθάνουν από την Κούβα αλλά και από το Μαϊάμι της Φλόριντα είναι ενδεικτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φλόριντα

Κούβα

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις αλλά και η σφοδρή θαλασσοταραχή δημιούργησαν δύο παράλληλα φαινόμενα που συνέβαλαν στο να καλυφθούν τεράστιες εκτάσεις σε νησιά της Καραϊβικής αλλά και στη Φλόριντα με νερό. Τα κύματα προκάλεσαν έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας στις χαμηλές παράκτιες περιοχές ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την υπερχείλιση όλων των φυσικών διόδων, ποταμιών και χειμάρρων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι πόλεις.
  
Μαϊάμι: Πόλη-φάντασμα

Τουλάχιστον 6,5 – 7 εκατ. πολίτες εγκατέλειψαν τις παράκτιες πόλεις της Φλόριντα επιχειρώντας να βρουν καταφύγιο στο εσωτερικό της τεράστιας αυτής Πολιτείας. Τουλάχιστον 4 εκατ. νοικοκυριά στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι νεκροί μέχρι στιγμής, όσοι έχουν καταμετρηθεί, είναι τρεις. Αλλά τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί για την καταγραφή των θυμάτων και των ζημιών.

Η αμερικανική προεδρία κήρυξε την Πολιτεία της Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής που σημαίνει πως μετά το Τέξας και τον τυφώνα Χάρβεϊ το αμερικανικό κράτος θα υποχρεωθεί να συνδράμει με τεράστια ποσά στην αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως στην ανοικοδόμηση πολεοδομικών συνόλων που έχουν καταστραφεί αλλά και μεγάλων υποδομών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν ισοπεδωθεί. Άγνωστη παραμένει η επίπτωση από τον τυφώνα Ίρμα στην χλωρίδα και την πανίδα των νησιών της Καραϊβικής και της Φλόριντα. Το μόνο ευχάριστο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο επερχόμενος τυφώνας Χοσέ ο οποίος σχηματίστηκε και αυτός δυτικά του Πρασίνου Ακρωτηρίου στην Αφρική, έχει ήδη υποβαθμιστεί και εξαντλείται ώρα με την ώρα.

Δείτε από δορυφόρο πώς κινείται ο τυφώνας:

LIVE από 4 κάμερες στη Φλόριντα και στο Μαϊάμι



Ζωντανά από τη Φλόριντα:

Zωντανή εικόνα από το Ορλάντο:

Διαβάστε επίσης:

Η Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος καταστροφής, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης