Η Ιρλανδία ελπίζει ότι θα ανοίξει και πάλι όλα τα καταστήματά της τον Μάιο, για πρώτη φορά αυτή τη χρονιά, αλλά και τα ξενοδοχεία της τον Ιούνιο, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία μικρή χαλάρωση ενός από τα πιο σκληρά και μεγαλύτερα σε διάρκεια εθνικά lockdowns που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη.

Η Ιρλανδία έκλεισε τα περισσότερα καταστήματα, εργοτάξια και τον τομέα της φιλοξενίας στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά από μία σύντομη επανεκκίνηση, που προκάλεσε ένα ξέσπασμα των μολύνσεων από τον Covid-19. Μία σταθερή πτώση των ποσοστών μόλυνσης από τότε διακόπηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την υπομονή των ανθρώπων να εξαντλείται, η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη συνάντηση μεταξύ δύο οικογενειών σε εξωτερικούς χώρους από τη 12η Απριλίου και θα προχωρήσει στην άρση του περιορισμού μετακίνησης των 5 χιλιομέτρων, ώστε να επιτραπεί η μετακίνηση των ανθρώπων μεταξύ διαφορετικών κομητειών.

Οι εργασίες στις οικοδομές θα ξαναρχίσουν μετά τη 12η Απριλίου, ενώ άμεσα θα μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους δύο άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.

Η επανάληψη μερικών εξωτερικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων για τα παιδιά και η επαναλειτουργία εξωτερικών χώρων, όπως οι ζωολογικοί κήποι, θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες μετά. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί «περισσότερη ελευθερία το καλοκαίρι», αν αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας εξελιχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη τώρα, ο COVID-19 προκαλεί πολύ σοβαρές δυσκολίες και ακόμα μία έξαρση της μετάδοσης των κρουσμάτων. Μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό αν βαδίσουμε μπροστά με λογική και ασφάλεια» είπε ο Μάρτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, τονίζοντας απευθυνόμενος στους Ιρλανδούς ότι βρίσκονται στην τελευταία φάση μιας τρομακτικής περιπέτειας.

Η εφαρμογή του τρίτου πακέτου περιοριστικών μέτρων στην Ιρλανδία πέρυσι μετέτρεψε μία κατάσταση με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μεταδοτικότητας του Covid-19 παγκοσμίως τον Ιανουάριο σε μία κατάσταση με τη χαμηλότερη μεταδοτικότητα στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης ανά 100.000 ανθρώπους που καταγράφηκε τις τελευταίες 14 ημέρες ήταν γύρω στα 160.

Όπως και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προώθηση εμβολίου κατά του COVID-19 δέχθηκε πλήγμα από τα προβλήματα στη διάθεσή του, αλλά οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν σημαντικά για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μάρτιν δήλωσε ότι ποσοστό 80% των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά του COVID-19 μέχρι το τέλος Ιουνίου, με ποσοστό 70% των ενηλίκων να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναν μήνα αργότερα. Αυτό θα επιτρέψει να υπάρξουν «σημαντικές ευκαιρίες για επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ευρύτερο επίπεδο», εκτίμησε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι καλωσόρισαν την προοπτική επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών τους τον Ιούνιο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ αντέδρασαν με θυμό για τη μη συμμετοχή τους στο σχέδιο.

«Ούτε ημερομηνίες ούτε σχέδιο. Δεν υπάρχει ελπίδα για τη βιομηχανία μας τη στιγμή αυτή. Είμαστε πολύ μπερδεμένοι. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Μάρτιν δεν αναφέρθηκε στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της φιλοξενίας» δήλωσε ο Άντριαν Κάμινς, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Εστιατορίων στην Ιρλανδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης