Οι ηγέτες των Φίνε Γκάελ και Φιάνα Φέιλ, των δύο κεντροδεξιών κομμάτων που εναλλάσσονται εδώ και έναν αιώνα στην εξουσία στην Ιρλανδία, θα συναντηθούν στις αρχές της επομένης εβδομάδας για έναν γύρο διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Μάικλ Μάρτιν του κόμματος Φιάνα Φέιλ άρχισε τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά αποκλείει συγκυβέρνηση με το Σιν Φέιν, το οποίο ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, αλλά εξασφάλισε ίσο με το Φιάνα Φέιλ αριθμό εδρών στο κατακερματισμένο ιρλανδικό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αποκλεισμός του ενδεχομένου συνεργασίας με το Σιν Φέιν, που κάποτε υπήρξε βιτρίνα του IRA, σημαίνει ότι ο Μάικλ Μάρτιν θα χρειασθεί να συνεργασθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του Φίνε Γκάελ Λίο Βαράντκαρ και με τουλάχιστον ακόμη ένα κόμμα.

Το Φίνε Γκάελ διαθέτει 35 έδρες στο 160εδρές κοινοβούλιο, ενώ το Σιν Φέιν και το Φιάνα Φέιλ διαθέτουν από 37.

Ολες οι πλευρές παραδέχονται ότι θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με την πιθανότητα προκήρυξης νέων εκλογών στο βάθος του ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα εκπροσωπηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση των μετά το Brexit διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορικά πολιτικοί αντίπαλοι το Φίνε Γκάελ και Φιάνα Φέιλ εναλλάσσονται στην εξουσία από την ανάδυσή τους, στην δεκαετία του ’20, μέσα από αντίπαλες παρατάξεις του εμφυλίου πολέμου. Δεν έχουν ποτέ σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά έχουν διευκολύνει αλλήλους στον σχηματισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας.

Ο εκπρόσωπος του Λίο Βαράντκαρ δήλωσε την Παρασκευή ότι η συνάντηση θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο ηγέτης του Φίνε Γκάελ έχει από το κόμμα του άδεια μόνο για τέτοιου χαρακτήρα συνομιλίες και ότι, για οτιδήποτε άλλο, θα χρειασθεί νέα εντολή.

Ο Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να περάσει στην αντιπολίτευση και ότι θα βοηθήσει το σχηματισμό κυβέρνησης, εάν αποτύχουν όλες οι εναλλακτικές.

Το Φιάνα Φέιλ θα ξεκινήσει επίσης την Τετάρτη επίσημες συνομιλίες με το μικρό Πράσινο Κόμμα, οι 12 βουλευτές του οποίου θα ήταν αρκετοί για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετείχαν δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα.

Οποιες ελπίδες έτρεφε το Σιν Φέιν για μεταστροφή του ηγέτη του Φιάνα Φέιλ ως προς το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων εξανεμίσθηκαν χθες όταν ο Μάικλ Μάρτιν επέκρινε με δριμύτητα τον ρόλο του Σιν Φέιν ως πρώην πολιτικής πτέρυγας του IRA.

Ο Μάρτιν δήλωσε ότι το Σιν Φέιν δεν έχει λειτουργήσει σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές των άλλων κομμάτων και ότι η ηγέτις του, η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ έχει δοξάσει τις δυνάμεις του IRA.

Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, που ανέλαβε την ηγεσία το 2018 αντικαθιστώντας τον Τζέρι Ανταμς, δεν έχει δεσμούς με τον ρόλο του IRA στο κύμα βίας που διήρκεσε επί δεκαετίες στην Βόρεια Ιρλανδία και τερματίσθηκε με τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Η ΜακΝτόναλντ δήλωσε ότι τα λόγια του Μάρτιν «ξεχειλίζουν χολή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης