Χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους για να γιορτάσουν την 41η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης και να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι παραμένουν ενωμένοι την ώρα που το Ιράν τελεί υπό διαρκή πίεση από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ιράν υπογράμμισε κατά το μήνυμά του προς το συγκεντρωμένο πλήθος ότι οι ΗΠΑ δεν υποφέρουν το γεγονός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε το 1979 εξακολουθεί να υφίσταται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ανυπόφορο για τις ΗΠΑ να αποδεχθούν τη νίκη ενός μεγάλου έθνους και ότι μια υπερδύναμη εκδιώχθηκε από αυτό το έδαφος» δήλωσε ο Ροχανί απευθυνόμενος στο πλήθος.

Κρατώντας σημαίες και αφίσες με το πρόσωπο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αζαντί παρά το ψύχος που επικρατεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θάνατος στην Αμερική», «Θα αντισταθούμε ως το τέλος» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό.

Η κρατική τηλεόραση κάλεσε τους Ιρανούς να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που αφορά την 41η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την επιστροφή από την εξορία του Αγιατολάχ Χομεϊνί, έπειτα από την εκδίωξη του σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί.

«Εγγυηθείτε ότι η χώρα μας και η περιοχή μας στηρίζεται στην ενότητά μας και η συμμετοχή σε αυτή την συγκέντρωση είναι ένα σύμβολο της ενότητας αυτής» δήλωσε ο Χαντί Χαμενεΐ, ο αδελφός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του διαδόχου του Χομεϊνί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το κράτος κάλεσε τους Ιρανούς να μετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση αυτή μετά τις εντάσεις που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά, κυρίως αυτές μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Τον Νοέμβριο, μια μεγάλη αύξηση στην τιμή των καυσίμων στη χώρα πυροδότησε διαδηλώσεις που σηματοδοτήθηκαν από αιματηρά επεισόδια βίας.

Μετά ακολούθησαν τα πιο πρόσφατα γεγονότα: ο θάνατος από αμερικανικό πλήγμα στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και η απάντηση που έδωσε το Ιράν πέντε ημέρες αργότερα ρίχνοντας βαλλιστικούς πυραύλους κατά βάσης που στεγάζει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, χωρίς να προκληθούν θάνατοι.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών επιδεινώθηκαν πολύ μετά τη μονομερή απόσυρση της Ουάσινγκτον τον Μάιο του 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μετά την αποχώρησή τους οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας «άσκησης της μέγιστης πίεσης» στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Σε αντίποινα για την αποχώρηση αυτή και για τις κυρώσεις που οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία του, το Ιράν υποχώρησε από πολλές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας αυτής που είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).

Την ίδια ώρα σε εσωτερικό επίπεδο, οι Ιρανοί καλούνται στις κάλπες στις 21 Φεβρουαρίου για βουλευτικές εκλογές. Αριθμός αναλυτών προβλέπει αποτυχία της κυβερνητικής συμμαχίας του προέδρου Ροχανί, η οποία απαρτίζεται από μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης