Σε ειδικό δικαστήριο της Τεχεράνης ξεκίνησε η δίκη του ανταποκριτή της Washington Post Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος κρατείται εδώ και 10 μήνες σε φυλακή του Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο 39χρονος δημοσιογράφος κατηγορείται για κατασκοπεία, συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις, συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών και προπαγάνδα σε βάρος της χώρας. Η δικηγόρος του, Λεϊλά Αχσάν, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του 15ου τμήματος του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης, ενός ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει συνήθως τις υποθέσεις που αφορούν στην εθνική ασφάλεια ή σε πολιτικά εγκλήματα, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο Ρεζαγιάν δικάζεται μαζί με τη σύζυγό του Γεγκανέχ Σαλεχί, επίσης δημοσιογράφο, καθώς και μια φωτορεπόρτερ, σύμφωνα με το IRNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεζαγιάν, ο οποίος έχει ιρανική και αμερικανική υπηκοότητα, εργαζόταν για την αμερικανική εφημερίδα από το 2012. Συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι τους το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2014. Η τρίτη κατηγορούμενη, το όνομα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, είχε επίσης συλληφθεί εκείνο το βράδυ.

Έντονη ενόχληση ΗΠΑ

Η φυλάκιση του δημοσιογράφου είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, δύο κρατών που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα κάλεσε τον Μάρτιο την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο. Στη συνέχεια, η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε τον Μάιο απόφαση που ζητούσε την απελευθέρωση τριών Αμερικανών που παραμένουν έγκλειστοι σε φυλακές της ασιατικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει τη διπλή εθνικότητα, δηλώνει ότι η υπόθεση είναι αμιγώς ιρανική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης