Ιράν: Σήμερα η συνάντηση Άμπε-Χαμενεΐ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, 10:42
Ιράν: Σήμερα η συνάντηση Άμπε-Χαμενεΐ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συναντάται σήμερα με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Τεχεράνη, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από την Ισλαμική Δημοκρατία να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο» στη Μέση Ανατολή.

«Συναντώμαι με τον @AbeShinzo, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό» έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο αγιατολάχ Χαμενεΐ το μεσημέρι, ενώ ανήρτησε και μια φωτογραφία των δύο ανδρών.

Ο Άμπε, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που μεταβαίνει στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979.

Η Ιαπωνία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ιράν.

Η επίσκεψη του Άμπε πραγματοποιείται την ώρα που η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ οξύνεται, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σύγκρουση στον Κόλπο.

«Ουδείς επιθυμεί πόλεμο. Η Ιαπωνία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο σε πρώτο πλάνο προκειμένου να μειωθεί η ένταση» επεσήμανε ο Άμπε μετά τη συνάντησή του με τον Ροχανί.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι απαραίτητες για την ευημερία όχι μόνο αυτής της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμο» πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία εισήγαγε μέχρι πρότινος το 5% του πετρελαίου που χρειάζεται από το Ιράν και αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές για να συμμορφωθεί με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Από τη μεριά του, ο Ροχανί εκτίμησε ότι «τα αίτια» της έντασης στην περιοχή θα πρέπει να αναζητηθούν «στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».

«Μόλις αυτός σταματήσει, θα δούμε μια πολύ θετική αλλαγή στην περιοχή και τον κόσμο» σημείωσε.

«Δεν θα προκαλούσαμε ποτέ πόλεμο, ούτε καν εναντίον των ΗΠΑ, αλλά θα προβάλουμε φρικτή απάντηση αν επιτεθούμε» προειδοποίησε ο Ροχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι «προς το συμφέρον της Ιαπωνίας να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν και να επιλύσει τα οικονομικά ζητήματα» που προκαλούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών Τακέσι Οσούγκα διευκρίνισε ότι η πώληση ιρανικού πετρελαίου στην Ιαπωνία αποτελεί κυρίως «επιθυμία της ιρανικής πλευράς».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Άμπε είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν, όμως το Τόκιο υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε στην Τεχεράνη για «να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, 10:42