Ιράν: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη συμφωνία με τα πυρηνικά

Ιράν: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη συμφωνία με τα πυρηνικά
Σε αυστηρό τόνο ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διαμήνυσε σήμερα ότι η χώρα του θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε "λανθασμένη ενέργεια" εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Και αυτό αφού ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ιράν ότι παραβιάζει το "πνεύμα" της συμφωνίας.

«Οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση από το ηγεμονικό καθεστώς (σ.σ. τις ΗΠΑ) σε σχέση με τη συμφωνία αυτή, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα παραμείνουν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, κατηγόρησε το Ιράν ότι παραβιάζει το «πνεύμα» της συμφωνίας.

«Σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις και τις συζητήσεις στις διαπραγματεύσεις, η στάση της Αμερικής απέναντι σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους είναι εντελώς άδικη και ισοδυναμεί με εκφοβισμό» συνέχισε ο Χαμενεΐ.

Τον περασμένο μήνα το Ιράν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη συμφωνία «μέσα σε λίγες ώρες» αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν και νέες κυρώσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017, 19:42