Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν μια συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτοντας αίτημα να του χορηγήσουν βίζα προκειμένου να λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι δεν θα χορηγηθεί βίζα στον Ζαρίφ για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Την Τρίτη ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε την απόρριψη του αιτήματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που γνωρίζουμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο), σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Αντόνιο Γκουτιέρες), δήλωσε: ‘δεν είχαμε το χρόνο να εκδώσουμε βίζα για τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και δεν θα εκδώσουμε βίζα’», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ημι-επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Ο Γενικός Γραμματέας αντέδρασε λέγοντας ότι είναι δικαίωμα του Ιράν να λάβει μέρος σε αυτή τη συνεδρίαση», είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Ο Ζαρίφ ήθελε να παρευρεθεί σε αυτή τη συνάντηση του ΣΑ με θέμα την προάσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση και το ταξίδι του Ιρανού ΥΠΕΞ είχε προγραμματιστεί πριν από τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν όξυνση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έδινε στον Ζαρίφ το βήμα διεθνώς για να επικρίνει δημοσίως τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, στη Βαγδάτη την Παρασκευή.

«Δεν πιστεύω ότι ο ΥΠΕΞ Πομπέο θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον κ. Ζαρίφ να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες και όποτε έρχεται στη Νέα Υόρκη διαδίδει προπαγάνδα», δήλωσε την Τρίτη στο ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο Μπράιαν.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ζαρίφ τόνισε σε ανάρτηση στο twitter «Τι φοβούνται πραγματικά; Την αλήθεια;»

Πομπέο και Γκουτιέρες μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζαρίτς δήλωσε ότι αγνοεί την ακριβή κατάσταση της ταξιδιωτικής θεώρησης του Ζαρίφ και αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ιρανοί διπλωμάτες συνομίλησαν με ανώτερο αξιωματούχο στο γραφείο του Γκουτιέρες τη Δευτέρα το απόγευμα, τόνισε ο Ντουτζαρίτς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρνήθηκε την Τρίτη σε δημοσιογράφους να σχολιάσει θέματα θεώρησης διαβατηρίου «οπότε δεν μπορώ να προσθέσω περισσότερα σε αυτό το θέμα του ταξιδιού του ΥΠΕΞ Ζαρίφ στις ΗΠΑ».

«Θα πω μόνο αυτό – θα συμμορφωνόμαστε πάντα με τις υποχρεώσεις μας βάση των απαιτήσεων του ΟΗΕ και τη συμφωνία για την έδρα και θα το κάνουμε αυτό σε αυτή την συγκεκριμένη περίσταση και ευρύτερα συνεχώς», τόνισε ο Πομπέο.

Με βάση τη «Συμφωνία Έδρας» των Ηνωμένων Εθνών του 1947 (headquarters agreement), οι ΗΠΑ έχουν τη γενική υποχρέωση να επιτρέπουν σε ξένους διπλωμάτες την πρόσβαση στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μπορεί να αρνηθεί την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για λόγους «ασφαλείας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής», αν και αυτή η πρόβλεψη εφαρμόζεται μόνο σε περιορισμένη βάση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης