Η δίκη του Αμερικανοϊρανού ανταποκριτή της εφημερίδας Washington Post στην Τεχεράνη Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος έχει συλληφθεί στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας, θα ξεκινήσει την Τρίτη παρουσία της δικηγόρου του και ενός διερμηνέα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος δικαστικός.

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες της υπόθεσης, όμως η δίκη θα γίνει αύριο παρουσία της δικηγόρου του και ενός διερμηνέα» είπε ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζεγέ, ο υπ’ αριθμόν 2 εκπρόσωπος των ιρανικών δικαστικών αρχών, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επαφίεται στον δικαστή να αποφασίσει αν η δίκη θα διεξαχθεί δημόσια ή όχι» πρόσθεσε.

 Η Λεϊλά Αχσάν, η συνήγορος του δημοσιογράφου, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Γεγκανέχ Σαλεχί, η σύζυγος του Ρεζαγιάν που εργάζεται επίσης ως δημοσιογράφος, και και ένας ακόμη κατηγορούμενος έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου την ίδια ημέρα. Η Σαλεχί και ο συγκατηγορούμενος του ζεύγους έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση.

Ο 39χρονος Ρεζαγιάν, ο οποίος συνεργάζεται με την αμερικανική εφημερίδα από το 2012, συνελήφθη στις 22 Ιουλίου 2014 μαζί με τη σύζυγό του για λόγους που ουδέποτε διευκρινίστηκαν. Τον περασμένο Απρίλιο του ασκήθηκε δίωξη για «κατασκοπεία και συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις». Η υπόθεσή του είχε παραπεμφθεί από τον Ιανουάριο στο επαναστατικό δικαστήριο όπου δικάζονται συνήθως τα πολιτικά εγκλήματα ή οι υποθέσεις που αφορούν στην εθνική ασφάλεια του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική εφημερίδα απέρριψε για άλλη μια φορά την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος του δημοσιογράφου, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου. «Αυτό που είναι πασιφανές είναι ότι ο Ρεζαγιάν είναι εντελώς αθώος των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκοπείας, που του προσάπτουν» ανέφερε το άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο δημοσιογράφος φαίνεται ότι είναι «ένα πιόνι στις εσωτερικές διαμάχες» του Ιράν με φόντο τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η φυλάκιση του Ρεζαγιάν προκάλεσε νέες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ την ώρα που οι δύο χώρες, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1979, συμμετέχουν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Όμως το Ιράν, που δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, υποστηρίζει ότι πρόκειται για εσωτερικό του ζήτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης