Ο σύζυγος μιας γνωστής δικηγόρου που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, καταδικάστηκε σήμερα από ιρανικό δικαστήριο σε κάθειρξη έξι ετών για την κατηγορία της «συνωμοσίας σε βάρος της εθνικής ασφάλειας» όπως έγινε γνωστό από τον συνήγορό του και το πρακτορείο ISNA.

Ο Ρεζά Χαντάν, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη φυλακισμένη δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σήμερα, κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία εναντίον της εθνικής ασφάλειας και για προπαγάνδα εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος. Του απαγορεύτηκε επίσης η έξοδος από τη χώρα για δύο χρόνια, η συμμετοχή του σε πολιτικά κόμματα, η δημοσιογραφική δραστηριότητα αλλά και να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του, Μοχαμέντ Μογιμί, είπε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του επαναστατικού δικαστηρίου.

Η 55χρονη Σατουντέχ συνελήφθη στο σπίτι της στις 13 Ιουνίου. Η δικηγόρος, που έχει εκπροσωπήσει πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι, κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας, συνωμοσία εναντίον της δημόσιας ασφάλειας και κατασκοπεία. Η ίδια αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Μεταξύ των πελατών της ήταν και δύο γυναίκες που συνελήφθησαν επειδή αμφισβήτησαν ανοιχτά τον νόμο που υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σατουντέχ τιμήθηκε το 2012 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάροφ. Την περίοδο εκείνη ήταν και πάλι φυλακισμένη, για «δραστηριότητα εναντίον της εθνικής ασφάλειας και αντικαθεστωτική προπαγάνδα» επειδή είχε υπερασπιστεί διαδηλωτές που συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης