Ο Μεχντί Χασεμί, ένας από τους γιους του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών για αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με την ασφάλεια, καθώς και για οικονομικά εγκλήματα, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χασεμί κρίθηκε ένοχος για υποθέσεις οι οποίες συνδέονται «με την εθνική ασφάλεια», καθώς και για «απάτη και κατάχρηση κεφαλαίων», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της δικαστικής αρχής Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Εζεϊέ. Η ετυμηγορία μπορεί να εφεσιβληθεί μέσα σε 20 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηλικίας 45 ετών, ο Χασεμί είχε υποστηρίξει ενεργά το 2009 τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος είχε απορρίψει την εκλογή του συντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.

Απειλήθηκε με σύλληψη και την ίδια χρονιά εγκατέλειψε το Ιράν για να εγκατασταθεί στη Βρετανία, πριν επιστρέψει τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Τεχεράνη, όπου και συνελήφθη.

Απελευθερώθηκε πάντως με εγγύηση σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, ενώ ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη από τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη βαρύτερη καταδίκη ενός άμεσου μέλους της οικογένειας του Ραφσαντζανί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1989 έως το 1997 και θεωρείται πλέον μετριοπαθής, προσκείμενος στο στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών.

Το 2009 είχε γίνει το «μαύρο πρόβατο» των συντηρητικών όταν είχε εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες ενός μέρους των Ιρανών σχετικά με την κανονικότητα της ψηφοφορίας και στη συνέχεια είχε επικρίνει την καταστολή που ακολούθησε.

Μια κόρη του πρώην προέδρου, η Φαεζέχ Χασεμί, είχε συλληφθεί επίσης και καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών στα τέλη του 2012 για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος».

Ο Μεχντί και η Φαεζέχ είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2009, οι οποίες κατήγγελλαν την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης