Ιρανικό Εφετείο επικύρωσε τις ποινές έως και 10ετούς κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε οκτώ μαχητικούς οικολόγους με την κατηγορία της “κατασκοπείας”, της “συνωμοσίας με την Αμερική” και της “απόπειρας κατά της εθνικής ασφάλειας”, ανακοινώθηκε από την ανώτατη δικαστική αρχή την Τρίτη.

“Το Εφετείο επικύρωσε τις ποινές των υπόπτων στην υπόθεση των αυτόκλητων οικολόγων, που από την πλευρά μας θεωρούμε πως πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά μία απόπειρα κατά της εθνικής μας ασφάλειας” τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής Γκολαμχοσέιν Εσμαϊλί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οκτώ κατηγορούμενοι, που συνελήφθησαν στις αρχές του 2018, ανήκουν στην περιβαλλοντική οργάνωση “Ίδρυμα για την περσική πανίδα”. Τέσσερις από αυτούς κατηγορούνται για “επί γης διαφθορά”, μία κατηγορία που επισύρει ποινή θανάτου, αλλά η οποία αποσύρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Έναν μήνα αργότερα, οι οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν πρωτόδικα σε ποινές από τέσσερα έως δέκα χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία και προσβολή της εθνικής ασφάλειας — τις ίδιες ποινές που επικύρωσε την Τρίτη και το Εφετείο.

Οι Νιφουλάρ Μπαγιανί και Μοράντ Ταχμπάζ καταδικάσθηκαν σε 10ετή κάθειρξη για “συνωμοσία με την Αμερική, μία εχθρική κυβέρνηση”, για την ιδια κατηγορία οι Ταχέρ Γαντιριάν και Χουμάν Ζοουκάρ σε οκτώ χρόνια, ενώ οι Σαμ Ραζαμπί και Σεπιντέχ Κασανί σε έξι χρόνια, τόνισε ο Εσμαϊλί. Παράλληλα, οι Αμίρ Χοσέιν Χαλεκί σε έξι χρόνια για “κατασκοπεία”, ενώ ο Αμπντολρεζά Κουπαγιέχ σε τέσσερα χρόνια για “συνενοχή σε προσβολή της εθνικής ασφάλειας”, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο ιδρυτής της οικολογικής οργάνωσης, ο Ιρανο-καναδός πανεπιστημιακός Καβούς Σεγιέντ Εμαμί, που συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2018, βρέθηκε νεκρός στη φυλακή τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους, σε ηλικία 63 ετών. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των ιρανικών αρχών, την οποία αμφισβητεί η οικογένειά του, αυτοκτόνησε δι΄ απαγχονισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης