Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανενταχθούν στη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που υπεγράφη το 2015 και να πάψουν να ασκούν «οικονομική τρομοκρατία» σε βάρος του ιρανικού λαού, αν θέλουν να γίνουν διμερείς συνομιλίες.

Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον έχει κλιμακωθεί ραγδαία από πέρυσι, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία της συμφωνίας, κι επανέφερε σε ισχύ τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν που είχαν αρθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη -η οποία έχει αρχίσει σταδιακά να αθετεί κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα και την αδυναμία των μερών που απομένουν να βγάλουν την ιρανική οικονομία από την εντεινόμενη απομόνωσή της που συνεπάγονται- απειλεί να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο στις αρχές του Σεπτεμβρίου, αν δεν της προσφερθεί ανακούφιση από τις κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον διεξάγει «οικονομικό πόλεμο εναντίον του ιρανικού λαού, δεν θα είναι δυνατό για εμάς να κάνουμε διάλογο με τις ΗΠΑ αν δεν σταματήσουν να μας επιβάλλουν πόλεμο και να επιδίδονται σε οικονομική τρομοκρατία εναντίον του ιρανικού λαού», επέμεινε ο ιρανός ΥΠΕΞ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουάλα Λουμπούρ, μετά την ομιλία του σε μια σύνοδο για την ασφάλεια στον ισλαμικό κόσμο.

«Αν θέλουν να επιστρέψουν στην αίθουσα, υπάρχει ένα εισιτήριο που πρέπει να αγοράσουν και αυτό το εισιτήριο είναι η τήρηση της συμφωνίας» συνέχισε, αναφερόμενος στο ΚΟΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαρίφ επεσήμανε πως το Ιράν δεν θεωρεί αυτοσκοπό τις συναντήσεις. «Θα χρειαστεί να συναντηθούμε εάν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ είπε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί εάν πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να τερματιστεί η διένεξη για το ΚΟΣΔ και ότι ήδη γίνονται συνομιλίες για το πώς άλλες χώρες θα μπορούσαν να ανοίξουν πιστοληπτικές γραμμές για να προσφερθεί οικονομική στήριξη στην Τεχεράνη.

Ο Ροχανί από τη μεριά του επεσήμανε πως η Τεχεράνη δεν έχει καμία πρόθεση να συζητήσει με την Ουάσινγκτον πριν αρθούν όλες οι κυρώσεις.

Ο Ζαρίφ έκανε το Σαββατοκύριακο μια για αρκετούς απρόσμενη επίσκεψη στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος της G7, όπου είχε συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ εντός της ημέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης