Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ακύρωσε την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στη Μασχάντ με την ευκαιρία του περσικού νέου έτους, στις 20 Μαρτίου, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Το Ιράν, με 237 νεκρούς μέχρι σήμερα, είναι μια από τις χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, μετά την Κίνα και την Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τελετή της ομιλίας του ανωτάτου ηγέτη, η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο ιερό μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά την πρώτη ημέρα του νέου έτους δεν θα διεξαχθεί φέτος και (ο αγιατολάχ Χαμενεΐ) δεν θα πάει στη Μασχάντ» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού», δεδομένων και των «αυστηρών συμβουλών των ειδικών υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις και τα ταξίδια».

Η Μασχάντ, η ιερή πόλη για τους σιίτες, είναι επίσης η γενέτειρα του αγιατολάχ Χαμενεΐ και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράν. Είναι επίσης η πρωτεύουσα της επαρχίας Χορασάν-ε-Ραζαβί, όπου έχουν καταγραφεί 183 κρούσματα του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ομιλία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη στη Μασχάντ περιγράφονται συνήθως οι μεγάλοι στόχοι του Ιράν για τους επόμενους 12 μήνες του έτους.

Η κυβέρνηση ζητά εδώ και πολλές ημέρες από τους Ιρανούς να μείνουν στα σπίτια τους και να μην ταξιδέψουν στη χώρα με αφορμή το περσικό Νέο Έτος. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, πολλοί κυβερνήτες επαρχιών αποφάσισαν να κλείσουν τα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, ώστε να αποτρέψουν τους επίδοξους ταξιδιώτες.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 στο Ιράν. Στη λίστα των ασθενών και των νεκρών υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Ο τελευταίος είναι ο αγιατολάχ Ρεζά Μοχαμαντί Λανγκερουντί, μαθητής του αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ebtekhar, ο Λανγκερουντί πέθανε σήμερα, σε ηλικία 91 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης