Ένα τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε 176 επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους άδικα, ταξιδεύοντας από την Τεχεράνη προς το Κίεβο με το ουκρανικό Boeing 737, στις 8 Ιανουαρίου. Μία σειρά ανθρώπινων λαθών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο το Ιράν βρισκόταν σε «συναγερμό» για μια αμερικανική επίθεση, είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο όλων των επιβατών. 

Τα λάθη οδήγησαν στη ρήψη δύο πυραύλων με στόχο το ουκρανικό αεροπλάνο. Ο δεύτερος πύραυλος εκτοξεύτηκε 30 δευτερόλεπτα αργότερα σκορπώντας τα συντρίμια του αεροπλάνου σε μία περιοχή κοντά στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ιρανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πρόκειται για «ανθρώπινο σφάλμα», μία κακή ρύθμιση του στρατιωτικού ραντάρ, το οποίο αποτελεί το «στοιχείο κλειδί» για την τραγωδία με το ουκρανικό Boeing 737.

«Υπήρξε μια παράβαση λόγω ανθρώπινου σφάλματος στην διαδικασία» διακρίβωσης ενός συστήματος ραντάρ, από την οποία προκλήθηκε ένα “σφάλμα 107 μοιρών” στην περιοχή κάλυψης από το εν λόγω σύστημα, κάτι το οποίο δεν επέτρεπε πλέον την σωστή καταγραφή της πορείας των αντικειμένων εντός του πεδίου του», αναφέρεται στην έκθεση αυτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από το αρχικό αυτό λάθος «προέκυψε μια επικίνδυνη αλυσίδα (γεγονότων) η οποία θα μπορούσε βεβαίως να έχει τεθεί υπό έλεγχο αν είχαν ληφθεί άλλα μέτρα», προσθέτει στην έκθεσή της η ιρανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ωστόσο σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε ως «έκθεση για τα γεγονότα» κι όχι ως το τελικό πόρισμα της έρευνας, ακολούθησαν κι άλλα σφάλματα τα επόμενα λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο ζήτησε εξ’ αρχής από την Τεχεράνη τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing. Στην  αρχή, οι ιρανικές αρχές συμφώνησαν να τα παραδώσουν, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη.

Ο Ιρανός υπουργός Μεταφορών, Μοχαμάντ Εσλαμί έφτασε στην Ουκρανία 12 μέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα προκειμένου να «εκφράσει την επίσημη συγγνώμη» του Ιράν και για να συζητήσουν πρακτικά προβλήματα μεταξύ των οποίων την επιστροφή των μαύρων κουτιών.

«Απαιτούμε να παραδοθούν τα μαύρα κουτιά, με αυτό τον τρόπο το Ιράν θα αποδείξει ότι είναι διατεθειμένο για ανοικτό διάλογο και αμερόληπτη έρευνα», είχε δηλώσει ο Ουκρανός υπουργός, Βαντίμ Πριστάικο.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν χωρίς άδεια

Σήμερα, η ιρανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επισημαίνει ότι ο χειριστής του συστήματος στο ραντάρ θα μπορούσε να έχει αναγνωρίσει τον στόχο του ως ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας, αλλά αντιθέτως έκανε «εσφαλμένη αναγνώριση».

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι ο πρώτος από τους δύο πυραύλους που ερρίφθησαν στο αεροπλάνο πυροδοτήθηκε από τον χειριστή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «χωρίς αυτός να έχει λάβει απάντηση από το κέντρο συντονισμού» από το οποίο εξαρτώταν.

Ο δεύτερος πύραυλος ερρίφθη τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα λαμβάνοντας υπόψη «την συνέχιση της πορείας του στόχου που εντοπίστηκε», προστίθεται στην έκθεση.

Στην πτήση PS-752 της Ukraine International Airlines ταξίδευαν 176 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί, αλλά και 11 Ουκρανοί, εκ των οποίων τα 9 μέλη ανήκαν στο πλήρωμα του αεροπλάνου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης