Ένας ακτιβιστής κατά του καθεστώτος του Ιράκ βρέθηκε νεκρός με τρεις σφαίρες στο κεφάλι χθες το βράδυ στη Βαγδάτη. Πρόκειται για τον τρίτο ακτιβιστή που εντοπίζεται νεκρός σε λιγότερο από 10 ημέρες στη χώρα.

Στο Ιράκ εδώ και δύο μήνες ξέσπασε ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 450 άνθρωποι, ενώ έχουν τραυματιστεί 20.000 διαδηλωτές.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη εντοπίστηκε το πτώμα του Άλι αλ Λάμι, 49 ετών, πατέρα πέντε παιδιών, στη λαϊκή συνοικία αλ Σάαμπ στη Βαγδάτης, όπου είχε μετακομίσει πριν από μερικές ημέρες στο σπίτι της αδελφής του για να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ, δηλαδή στο επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη.  

Ο αλ Λάμι, ο οποίος καταγόταν από την Κουτ του νότιου Ιράκ, «δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι από πίσω», είπε ένας φίλος του. «Πολιτοφυλακές της διεφθαρμένης κυβέρνησης τον σκότωσαν» κατήγγειλε ο ίδιος, αναφερόμενος σε πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν.

Λίγο πριν από τον φόνο του ο ακτιβιστής καλούσε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τους διαδηλωτές να είναι «ειρηνικοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον τρίτο διαδηλωτή που δολοφονείται από τις 2 Δεκεμβρίου. Η 19χρονη Ζάχρα Άλι που διένειμε γεύματα στην πλατεία Ταχρίρ μαζί με τον πατέρα της έπεσε θύμα απαγωγής και βρέθηκε νεκρή, αφού υπέστη βασανιστήρια, λίγες ώρες αργότερα.

Την Κυριακή, ο Φάχεμ αλ Τάι, ένας 53χρονος πατέρας, σκοτώθηκε από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στην Κερμπάλα.

Πριν από τα γεγονότα αυτά και από τον Οκτώβριο πολλοί άλλοι ακτιβιστές έχουν εντοπιστεί νεκροί σε διάφορες πόλεις του Ιράκ.

Παράλληλα, δεκάδες διαδηλωτές και ακτιβιστές έχουν πέσει θύματα απαγωγής και έχουν κρατηθεί για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα από ενόπλους με στολές, τους οποίους όμως η Βαγδάτη διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να ταυτοποιήσει.

Κύμα απαγωγών σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την επίθεση ενόπλων την Παρασκευή το βράδυ σε χώρο στάθμευσης κοντά στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης με στόχο να εκδιώξουν από εκεί τους διαδηλωτές που παρέμεναν επί εβδομάδες στο σημείο.

Σε αυτό το περιστατικό σκοτώθηκαν συνολικά 20 διαδηλωτές και τέσσερις αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης