Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νότιο Ιράκ τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, εν μέσω των κινητοποιήσεων καθώς το κύμα αμφισβήτησης και κοινωνικής δυσαρέσκειας δεν σταματά να επεκτείνεται, εξωθώντας τις αρχές να κηρύξουν απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βασόρα.

Αντιμέτωπος με τις ογκώδεις διαδηλώσεις που φοβάται ότι μπορεί να να επεκταθούν και στις άλλες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου την άμεση διάθεση χρηματικών πόρων και υποσχέθηκε δημόσιες επενδύσεις στην επαρχία της Βασόρας, όπου περιόδευσε την προηγουμένη, κάνοντας δεσμεύσεις και ανακοινώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και την ενδημική διαφθορά, ενώ εκφράζουν την αγανάκτηση και την οργή τους για την αδιαφορία των αρχών απέναντι στην επαρχία, που παραμένει εξαιρετικά φτωχή παρότι διαθέτει πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Δύο διαδηλωτές «σκοτώθηκαν από σφαίρες» στην επαρχία Μισάν, που γειτνιάζει με το Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας της επαρχίας, ο Άχμαντ αλ Κανάνι.

Με τους θανάτους αυτούς, αυξήθηκε στους τρεις ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν επίσης τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι, κυρίως στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις άρχισαν την 8η Ιουλίου στη Βασόρα. Ο θάνατος ενός διαδηλωτή την ίδια μέρα ενέτεινε την αγανάκτηση. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και γενικεύθηκαν στην πόλη και στην ομώνυμη επαρχία, ενώ επεκτάθηκαν σε πολλές ακόμη επαρχίες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Βαγδάτης. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε σε όλη τη χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μολαταύτα το Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε συνοικίες της Βασόρας, έξω από πετρελαιοπηγές, δυτικά της πόλης, καθώς και στην έδρα των επαρχιακών αρχών και του λιμένα, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την προηγουμένη οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «οι κλέφτες μας λεηλατούν» ανεμίζοντας σημαίες του Ιράκ. Αναφέρονταν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και στις τοπικές αρχές. Διαδηλώσεις έγιναν παράλληλα και στις επαρχίες Ζι Καρ και Νατζάφ.

Το Σάββατο, διαδηλωτές αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στην έδρα της ισχυρής οργάνωσης Μπαντρ—που πιστεύεται ότι υποστηρίζεται κι εξοπλίζεται από το Ιράν—στην πόλη της Βασόρας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, στα οποία τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές.

Μετά τα βίαια επεισόδια, οι αρχές επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 22:00 ως τις 07:00, σε όλη την επαρχία.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός από πλευράς του ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν το συντομότερο περίπου 3 δισεκ. δολάρια για την επαρχία της Βασόρας, ενώ επανέλαβε τις υποσχέσεις του περί προώθησης επενδύσεων για τη στέγη, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Έδωσε εντολές επίσης να διατεθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η αφαλάτωση του νερού στην επαρχία, η βελτίωση του δικτύου ηλεκτροδότησης και των υπηρεσιών υγείας.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε ακόμα να απομακρυνθεί από τη θέση του όλο το διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου της Νατζάφ, μετά την εισβολή δεκάδων διαδηλωτών στον διάδρομο και στην κεντρική του αίθουσα.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στην νότια επαρχία Μισάν, όπου έγιναν συγκεντρώσεις μπροστά σε γραφεία πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτού του Αμπάντι, και ορισμένα πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με ιρακινά ΜΜΕ.

Σε μία από αυτές τις διαδηλώσεις, στην Αμάρα, την πρωτεύουσα της επαρχίας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν υπό συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

Έπεσαν νεκροί από «πυρά στα τυφλά», είπε ο Κανάνι, ο εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας.

Μια μικρή, ειρηνική διαδήλωση έγινε εξάλλου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη συνοικία Αλ Σούλα, στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης, όπου οι συμμετέχοντες επιτηρούνταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν το Σάββατο εκκλήσεις για συμμετοχή σε μια μεγάλη κινητοποίηση στη Βαγδάτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης