Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι προφανώς με στόχο τους θαμώνες υπαίθριων καφέ – εστιατορίων στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης, τα οποία είναι γεμάτα κόσμο τις νύχτες του ραμαζανιού, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Ένας καμικάζι πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά του ενώ τον είχαν περικυκλώσει αστυνομικοί κοντά σε έναν δημοτικό κήπο στη συνοικία Αλ Σούλα», όπου ζουν κατά πλειονότητα σιίτες, στο βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, ανέφερε ανακοίνωση της διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν», διευκρίνισε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας συγκαταλέγονται στα θύματα της επίθεσης, που έγινε στα όρια μιας πλατείας όπου πολλοί άνθρωποι κάθονταν σε υπαίθριες καφετέριες.

Η επίθεση διαπράχθηκε την έβδομη ημέρα του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί Ιρακινοί, με μέλη των οικογένειών τους ή φίλους, βγαίνουν σε καφέ και εστιατόρια για να διακόψουν τη νηστεία αφού πέσει ο ήλιος ή για να φάνε ένα ελαφρύ γεύμα πριν αρχίσει η νηστεία τα ξημερώματα.

Μετά την εισβολή των ΗΠΑ και την ανατροπή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν το 2003, ο μήνας του ραμαζανιού σημαδεύεται τις περισσότερες χρονιές από κλιμάκωση της βίας φατριαστικού χαρακτήρα και των ενεργειών εξτρεμιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακήρυξε τον Δεκέμβριο τη νίκη των δυνάμεών της επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως μυστικοί πυρήνες των τζιχαντιστών συνεχίζουν να διαπράττουν επιθέσεις, ιδίως στη βόρεια περιφέρεια της Βαγδάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης