Τουλάχιστον τρεις ακόμη διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, που έκαναν επίσης χρήση πραγματικών πυρών στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς το κίνημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης συνεχίζει τις κινητοποιήσεις παρά τον κίνδυνο να εκτυλιχθεί λουτρό αίματος.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που άρχισαν την 1η Οκτωβρίου, με κεντρικά αιτήματα την παραίτηση της κυβέρνησης και την αποχώρηση από το προσκήνιο μιας πολιτικής ελίτ που πολλοί στο Ιράκ χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη και ανίκανη, για ένα διάστημα έμοιαζε να έχει προκαλέσει παράλυση στις Aρχές. Όμως ένα μήνα και πλέον, και 319 νεκρούς, κατά έναν νεότερο επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, μοιάζουν να τηρούν σκληρότερη στάση παρά ποτέ και να πυκνώνουν τις τάξεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να τερματίσουν «με όλα τα μέσα» τις διαδηλώσεις, που συντάραξαν τη Βαγδάτη, αλλά και την Τεχεράνη· για ορισμένους το Ιράν υπήρξε ο αρχιτέκτονας του σημερινού πολιτικού συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις πελατειακές σχέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης