Τουλάχιστον 55 μέλη της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν σε μια σειρά επιδρομών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ, οι οποίες εξαπολύθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Τα μαχητικά της τουρκικής ΠΑ, ανάμεσά τους F-16 και F-4, απογειώθηκαν από μια βάση στο Ντιγιάρμπακιρ και ολοκλήρωσαν τις αποστολές τους χωρίς να υποστούν ζημιές. Έπληξαν τις βάσεις Σινάτ και Χαφτ Ανίν στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας στρατόπεδα και αποθήκες πυρομαχικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιχείρηση «εξουδετερώθηκαν τουλάχιστον 55 έως 60 τρομοκράτες» του PKK, τονίζει το πρακτορείο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον ακόμη δύο ευρείες επιχειρήσεις των βάσεων στα μετόπισθεν των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα, σαρώνει ένα κύμα σχεδόν καθημερινών αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη του PKK και τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν απολογισμό μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 150 αστυνομικούς και στρατιωτικούς καθώς και σε περίπου 1.100 αντάρτες του PKK.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι «να μην απομείνει ούτε ένας τρομοκράτης». Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε ενώ η Τουρκία οδεύει στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στις εκλογές του Ιουνίου.

Για να ενισχύει τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, η μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να προσλάβει 5.000 νέους «φύλακες των χωριών», όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ.

«Κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού μας [Αχμέτ Νταβούτογλου] προχωρήσαμε στη δημοσίευση καταχωρίσεων στις εφημερίδες για την πρόσληψη 5.000 φυλάκων των χωριών» είπε ο Αλτινόκ, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι «φύλακες των χωριών», παραστρατιωτικές οργανώσεις αποτελούμενες κυρίως από Κούρδους, που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες στην Τουρκία. Υπολογίζεται ότι αριθμούν σήμερα 70.000 μέλη, που πληρώνονται από το κράτος.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και στο εξωτερικό έχουν καλέσει επανειλημμένα να καταργηθεί αυτό το σώμα εθελοντών. Οι παραστρατιωτικοί, που γνωρίζουν καλά τις ορεινές κουρδικές περιοχές και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον του PKK, έχουν κατηγορηθεί για σωρεία εγκλημάτων, από διακίνηση ναρκωτικών έως ωμότητες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Με βάση επίσημα στοιχεία, περίπου 5.000 από τους «φύλακες των χωριών» φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα ή αδικήματα, αλλά μόλις οι 900 έχουν διωχθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης