Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο υποστήριξαν την Κυριακή ότι πήραν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, καταφέρνοντας τη μεγαλύτερη ήττα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης από το περασμένο καλοκαίρι.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι κατέσχεσε άρματα μάχης και σκότωσε «δεκάδες αποστάτες», όπως αποκαλεί τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες.
Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι διέταξε την ανάπτυξη σιιτικών πολιτοφυλακών για να ανακαταλάβουν την περιοχή, μία κίνηση την οποία είχε αποφύγει προηγουμένως εξαιτίας των φόβων ότι θα προκαλείτο σεκταριστική βία.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικές δυνάμεις εκκένωσαν μία σημαντική στρατιωτική βάση η οποία υπέστη επίθεση από τους αντάρτες, που είχαν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους μία από τις τελευταίες περιοχές που αντιστέκονταν.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, χωρίς να επιβεβαιώνει την πτώση της Ραμάντι, προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίδραση που θα έχει στην ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία του Ιράκ η κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ραμάντι αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης από το καλοκαίρι και ο ISIL έχει τώρα το πλεονέκτημα» δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ελίσα Σμιθ, χρησιμοποιώντας ένα άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Παράλληλα, είπε πως η απώλεια της πόλης δεν σημαίνει πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο αναδεικνύεται νικητής στη συνολική στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ, παραδέχθηκε όμως ότι δίνει στην οργάνωση μία «προπαγανδιστική ώθηση».

«Αυτό σημαίνει πως ο συνασπισμός θα πρέπει να υποστηρίξει τις ιρανικές δυνάμεις να την πάρουν πίσω» τόνισε η Σμιθ προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη και συμβουλές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης