H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Γεζίντι που συρρέουν από το Ιράκ στη Συρία, έχει ξεκινήσει τη μεταφορά των νεοαφιχθέντων προσφύγων από τα σύνορα στον καταυλισμό Νεβρόζ κοντά στο Αλ Καμίσλι, περίπου 60 χλμ. προς τα δυτικά.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα, κυρίως Γεζίντι, έχουν περάσει στη Συρία τις τελευταίες ημέρες. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 Γεζίντι αναζητούν καταφύγιο στη Συρία όπου η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις του ΟΗΕ τούς παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρόσφυγες καταφτάνουν εξαντλημένοι και ψυχολογικά τραυματισμένοι, με πόδια γεμάτα πληγές και έχοντας περάσει ημέρες στο Όρος Σιντζέρ σε αποπνικτικές θερμοκρασίες χωρίς φαγητό, νερό ή κατάλυμα, μετά τη φυγή τους για να σωθούν, και έχοντας περπατήσει πολλές ώρες -σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ημέρες- για να βρουν ασφάλεια. Είναι εξαντλημένοι, διψασμένοι και πεινασμένοι, ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά, ενώ πολλοί φέρουν απεριποίητα τραύματα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η κατάσταση των Γεζίντι παραμένει μεταβαλλόμενη και γεμάτη προκλήσεις, και είναι ζωτικής σημασίας να δεχτούν αυτοί οι άνθρωποι βοήθεια και προστασία» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε, υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης