Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών συνεχίζονται και σήμερα στο Ιράκ, με τις Αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν το πλήθος που ζητεί την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στη Βαγδάτη και ένας άλλος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από σφαίρα χθες Δευτέρα στην Μπακούμπα, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 50 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία Ταγιαράν της Βαγδάτης, αλλά και σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Βασόρας και των ιερών πόλεων για τους σιίτες Κερμπάλα και Νατζάφ, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας που απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

«Οι διαδηλώσεις μας είναι ειρηνικές. Ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης και έναν ανεξάρτητο πρωθυπουργό που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα», δήλωσε ένας διαδηλωτής στη Βαγδάτη.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου, με τους διαδηλωτές να ζητούν το τέλος της διαφθοράς και την εκδίωξη της κυβερνώσας ελίτ που ελέγχει το Ιράκ από το 2003 και την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ αναμένεται να ορίσει νέο πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα μετά την παραίτηση του Άντελ Άμπντελ Μάχντι, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό την πίεση των διαδηλωτών.

Ο Σάλεχ έχει να επιλέξει μεταξύ τριών πολιτικών για να ηγηθούν μιας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα κατευνάσει την οργή των πολιτών, μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση του Ιρακινού προέδρου ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.

Οι σημερινές ταραχές ακολούθησαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι Ιρακινοί, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης