Ένοπλοι δολοφόνησαν την Τρίτη τον διευθυντή ενός ραδιοφωνικού σταθμού στην πόλη Κιρκούκ, βόρεια της Βαγδάτης, μια ενέργεια που προστίθεται στις αμέτρητες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια με στόχο δημοσιογράφους στο Ιράκ.

«Άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο εν κινήσει δολοφόνησαν τον Μοχάμεντ Θάμπετ αλ Ομπέιντι» στο κέντρο της πόλης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την εργασία του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αστυνομικός διευθυντής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τα κίνητρα της δολοφονίας.

Ο 38χρονος δημοσιογράφος διηύθυνε ένα τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο, το Μπαμπά Γκουργκούρ, το οποίο μεταδίδει πρόγραμμα στις γλώσσες πολλών κοινοτήτων του Κιρκούκ – των Αράβων, των Κούρδων, των Τουρκομάνων – ενώ συνεργαζόταν επίσης με το Iraqi Media Network, ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ο δημοσιογράφος Ρότζι Ανουάρ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα ένας 40χρονος ιρακινός κούρδος δημοσιογράφος, ο Σούκρι Ζενελντίν, 40 ετών, βρέθηκε δολοφονημένος με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, βορειότερα.

Σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, η πολυεθνική πόλη αυτή όπου βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου θεωρητικά τελεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, αλλά στην πράξη ελέγχεται από τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά.

Το Ιράκ συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης