Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν την Τρίτη στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές αναμένεται να γιορτάσουν τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης της Ασούρα, που αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι του σιιτικού ημερολογίου.

Αξιωματούχοι είπαν ότι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί παρατάχθηκαν για να προστατέψουν τους πιστούς μέσα και γύρω από την ιερή πόλη, που βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα νότια και δυτικά της Βαγδάτης. Περίπου 30.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εμπλέκονται σε αυτήν την επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσκυνητές θρηνούν το «θάνατο ενός μικρού γιου του προφήτη Μωάμεθ», του Χουσεΐν, που σκοτώθηκε από τα στρατεύματα του χαλίφη Αμίρ της δυναστείας Umayyad, στη μάχη της Καρμπάλα, όπου η ομάδα ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) εξακολουθεί να είναι παρούσα.

Σύμφωνα με την παράδοση, αποκεφαλίστηκε και το σώμα του ακρωτηριάστηκε και πολλοί πιστοί τον τιμούν με πράξεις αυτομαστίγωσης που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν το «μαρτύριο» του.

Το σύνολο της περιόδου της Ασούρα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του τραγικού τέλους του Ιμάμη Χουσεΐν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σιίτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών επισκέπτονται κάθε χρόνο το μαυσωλείο του, στην Καρμπάλα.

Ο αριθμός των προσκυνητών αναμένεται να φτάσει τα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Καρμπάλα, Ali al-Mayali.

Οι σιίτες στο Ιράκ, που θεωρείται «αιρετική» από τον Isis, είναι συχνά ο στόχος των επιθέσεων από ομάδες τζιχάντ στη Βαγδάτη και αλλού στη χώρα, αλλά η Καρμπάλα θεωρείται γενικά πολύ ασφαλέστερη.

Η τελευταία επίθεση της οργάνωσης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου έγινε την Κυριακή, όταν μια βόμβα εξερράγη κοντά σε σκηνή όπου σιίτες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τον εορτασμό της Ασούρα.

Ο θάνατος του ιμάμη Χουσεΐν το 680 ήρθε, σύμφωνα με κάποιους πιστούς, μετά το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ το 632. Και αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει το διαχωρισμό των μουσουλμάνων διότι ορισμένοι τον θεωρούν ως διάδοχο του Προφήτη.

Όμως για άλλους σουνίτες, ο διάδοχος δεν πρέπει να έχει δεσμούς αίματος με τον Προφήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης