Υψηλόβαθμη Aμερικανίδα απεσταλμένη μετέβη χθες Δευτέρα στη Βραζιλία με την ελπίδα να αποκαταστήσει τον διάλογο και τη σχέση με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, δηλώσεις του οποίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία προκάλεσαν οργή στην Ουάσιγκτον.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, θα έχει σήμερα συναντήσεις στη Βραζιλία με βραζιλιάνους κυβερνητικούς αξιωματούχους και αύριο Τετάρτη θα ταξιδέψει στο Σαλβαντόρ, όπου χτυπά η καρδιά της κοινότητας των Αφροβραζιλιάνων, όπου θα εκφραστεί για τη φυλετική ισότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο περιβάλλον της, επέμεινε στο ότι θα δώσει έμφαση στη συνεργασία των δυο γιγάντων της αμερικανικής ηπείρου μάλλον, παρά στα σχόλια του Βραζιλιάνου προέδρου για την Ουκρανία.

Ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πως η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται για να «θέσει θέμα».

«Η θέση μας είναι πως κάποιες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο για να γίνει προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση. Όμως πρέπει να εξασφαλιστεί πως η όποια ειρήνη θα είναι δίκαιη», «διαρκής» και βασισμένη «στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λούλα προκάλεσε οργή στην Ουάσιγκτον όταν είπε τη 17η Απριλίου στο Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάψουν «να ενθαρρύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία» και ότι πρέπει, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να «αρχίσουν να μιλούν για ειρήνη».

Τοποθέτηση που επικρίθηκε έντονα από την αμερικανική κυβέρνηση, που κατηγόρησε τη Βραζιλία πως «απηχεί τη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα χωρίς να παίρνει υπόψη τα γεγονότα».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε εξάλλου πει στο παρελθόν πως για τον πόλεμο που ξέσπασε με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022 μοιράζονται ευθύνες και οι δύο χώρες.

Αντίθετα με τις δυτικές χώρες, η Βραζιλία δεν επέβαλε ποτέ οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ούτε δέχθηκε να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο και προσπαθεί να διαδραματίσει, όπως και η Κίνα, ρόλο μεσολαβητή.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εξάλλου να πείσουν την Μπραζίλια να προχωρήσει στην έκδοση Ρώσου φερόμενου ως κατασκόπου, του Σεργκέι Τσερκάσοφ, τον οποίο κατηγορούν πως υποδυόταν τον Βραζιλιάνο φοιτητή ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες για την Ουκρανία στην Ουάσιγκτον. Ο Λούλα συναντήθηκε με τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο στον Λευκό Οίκο.

Οι δυο ηγέτες είχαν επισημάνει τότε από κοινού πως η δημοκρατία βίωσε «δοκιμασία» στις χώρες τους, αντίστοιχα την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκαν στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, και την 8η Ιανουαρίου 2023, όταν πλήθος οπαδών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε στον χώρο όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο, το ανώτατο δικαστήριο και το κοινοβούλιο στη Βραζιλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης