Τέσσερα από τα μέλη της ομάδας που σκότωσε και διαμέλισε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη είχαν λάβει παραστρατιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ με το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβερνήσεων Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε χθες Τρίτη η εφημερίδα The New York Times.

Επικριτής της σαουδαραβικής κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες που θεωρούνταν απόλυτα πιστός και προσκείμενος στην μοναρχία, ο Τζαμάλ Κασόγκι, που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα The Washington Post, δολοφονήθηκε τη 2η Οκτωβρίου στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που είχαν σταλεί ειδικά για τον σκοπό αυτό από το Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών των πρακτόρων, διαβεβαιώνει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, οι τέσσερις είχαν εκπαιδευτεί από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Tier 1 Group, δυνάμει εξουσιοδότησης που είχε δοθεί αρχικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, το 2014. Η εκπαίδευση συνεχιζόταν τουλάχιστον στην αρχή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, κατά το ρεπορτάζ των Τάιμς.

Η εφημερίδα επικαλείται κυρίως έγγραφο προς την κυβέρνηση Τραμπ από ανώτερο στέλεχος της μητρικής εταιρείας της Tier 1 Group, του επενδυτικού ταμείου Cerberus, ενόψει ακρόασής του στο Κογκρέσο, καθώς είχε ονομαστεί από τον μεγιστάνα υποψήφιος για μια θέση στο Υπουργείο Άμυνας.

Σε αυτό το έγγραφο, ο Λούι Μπρέμερ επιβεβαίωνε πως η Tier 1 Group όντως παρείχε εκπαίδευση στους Σαουδάραβες πράκτορες, αλλά επιμένει πως η εκπαίδευσή τους είχε «αμυντική φύση» και δεν είχε «καμία σύνδεση με τις μεταγενέστερες ειδεχθείς ενέργειές τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπρέμερ διευκρίνιζε, πάντα κατά τους Τάιμς, πως τα τέσσερα μέλη της ομάδας των εκτελεστών εκπαιδεύτηκαν το 2017 και ότι τα δύο είχαν ήδη λάβει μια πρώτη εκδοχή της εκπαίδευσης από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, επιμένοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον πάγια καλεί να γίνεται «υπεύθυνη χρήση» του «εξοπλισμού» καθώς και «της εκπαίδευσης» που προσφέρεται από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «εξετάζει τις προσήκουσες αντιδράσεις όταν σημειώνονται παραβιάσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, επτά μέλη επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με την προστασία του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν μέλη της ομάδας που δολοφόνησε τον Τζαμάλ Κασόγκι. Οι Τάιμς δεν ξεκαθαρίζουν εάν οι τέσσερις πράκτορες που εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ ανήκαν στη συγκεκριμένη μονάδα.

Οι τέσσερις εκπαιδεύτηκαν στη σκοποβολή, στην αποτροπή επίθεσης, στην παρακολούθηση και στη μάχη εκ του συστάδην.

Το πτώμα του δημοσιογράφου, που διαμελίστηκε επί τόπου, δεν βρέθηκε ποτέ.

Παρόλο που αρχικά διέψευδε πως ενεχόταν στο έγκλημα, το Ριάντ άλλαξε εκδοχή και υποστήριξη πως ο φόνος διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. Έπειτα από μια αδιαφανή δίκη στη Σαουδική Αραβία, πέντε Σαουδάραβες καταδικάστηκαν στην ποινή του θανάτου και άλλοι τρεις σε βαριές ποινές κάθειρξης. Οι θανατικές ποινές κατόπιν μετατράπηκαν.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν κρίνει πως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι τουλάχιστον εγκρίθηκε, αν δεν διατάχθηκε, από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι δεν επέβαλε καμία τιμωρία στο Ριάντ, όπως και ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος προσωπικά διότι παραδέχθηκε δημόσια ότι δεν ήθελε να τεθούν εν αμφιβόλω διμερείς συμφωνίες για πωλήσεις όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης