Έξι μήνες πριν την οριστική ημερομηνία για το Brexit και τα πράγματα παραμένουν θολά στο Λονδίνο.
Σήμερα και αύριο, Πέμπτη, πραγματοποιείται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Το πρόβλημα βρίσκεται στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος όπου μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την «άνευ όρων» έξοδο από την Ε.Ε. και το περιβάλλον της πρωθυπουργού που προσπαθεί να διαμορφώσει τους όρους.
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξέφρασε με δηλώσεις της στην γερμανική «Die Welt» πως είναι «σίγουρη ότι μπορεί να επιτευχθεί καλή συμφωνία’ με την καλή θέληση της Ε.Ε.».
Όπως υποστήριξε η Μέι, «όσο δυσκολεύει η πρόσβαση στα σύνορα με την Βόρειο Ιρλανδία και τα άλλα μέλη της Ε.Ε. θα απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί».
«Για να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε σύνορα θα πρέπει να επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών με ειδική συμφωνία για την ενιαία αγορά».
Πάντως, όλα τα σενάρια που έχουν κατά καιρό κάνει την εμφάνισή τους για το Brexit το αποτέλεσμα θα προκαλέσει πλήγμα στη βρετανική οικονομία.
Σχολιάζοντας τα προκαταρκτικά ευρήματα του IMF που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η κα Lagarde, δήλωσε πως «είναι προφανές πως το Brexit θα μεταφρασθεί σε πανάκριβη οικονομική σχέση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας».
Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη του IMF, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα αυξηθεί κατά 1,5% το χρόνο το 2018 και 2019 αν επιτευχθεί ευρύτερη συμφωνία για το Brexit.
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων εν όψει της συμφωνίας που θα πρέπει να διαμορφωθεί πραγματοποιείται υπό την αυστριακή προεδρία στην Ε.Ε. -που ανελήφθη την 1η Ιουλίου.
Όπως είχε δηλώσει τότε, ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς από το πρωταρχικό μέλημα της αυστριακής προεδρίας είναι και η διαμόρφωση του Brexit.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης