Στο στόχαστρο του «σουλτάνου» Ερντογάν έχει μπει η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, με συλλήψεις στελεχών με την ευκαιριακή κατηγορία πως ανήκουν στους «Γκιουλενιστές».

Ο δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Taner Kilic, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβάνεται στους «ενοχλητικούς» για το καθεστώς Ερντογάν που συνελήφθη στις 6 Ιουνίου, μαζί με άλλους 22 δικηγόρους, μετά τις καταγγελίες της οργάνωσης για τους διωγμούς που υφίστανται οι πολιτικοί αντίπαλοι του «σουλτάνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατηγορία εναντίον τους είναι η «καραμέλα» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ότι είναι οπαδοί του Fethullah Gulen, του αυτοεξόριστου ιμάμη στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος -για τις τουρκικές Αρχές- ήταν «ο εμπνευστής» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου.

Και στους 23 δικηγόρους απαγγέλθηκε κατηγορία ότι ανήκουν στην αποκαλούμενη «τρομοκρατική οργάνωση» FETO, των οπαδών του Γκιουλέν, και παραμένουν υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης τους.

Οι συλλήψεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και από τις ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert επεσήμανε σε ανακοίνωση πως «ο Kilic συμπεριλαμβάνεται στον πλέον πρόσφατο διωγμό υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών δασκάλων και ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, με κατηγορητήρια που περιέχουν ελάχιστα ή και διαφανή στοιχεία προκαλώντας έντονη ανησυχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας του (αγγλικού παραρτήματος) SalilShetty δήλωσε πως οι κατηγορίες εναντίον του Kilic «δείχνουν τη φρενίτιδα με την οποία η τουρκική κυβέρνηση διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους που την επικρίνουν, κατηγορώντας τους ως “εχθρούς του κράτους’’».

Αλλά και στην Τουρκία άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του Kilic για τα δικαιώματα των προσφύγων χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες εναντίον του ως «φάρσα». Μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι έστελνε το παιδί του σε ένα από τα σχολεία που είχε δημιουργήσει και στην Τουρκία ο Γκιουλέν.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak είχε επίσης φοιτήσει σε ένα από τα σχολεία του Γκιουλέν, όπως και η κόρη του προέδρου της Τουρκίας Έσρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι κρατούμενοι με ποικίλες κατηγορίες (αλλά πάντα σε σχέση με το κίνημα Γκιουλέν FETO) ξεπερνούν πλέον τους 100.000 (οι περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί), ενώ οι συλληφθέντες εναντίον των οποίων εκκρεμούν ανάλογες κατηγορίες είναι περί τους 50.000.

Αστυνομική αυθαιρεσία και θάνατοι

Καθημερινά προβάλλουν νέες καταγγελίες τρόμου για τα γεγονότα που σημειώνονται στις επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας.

Όπως στην περίπτωση του Inanc Ozkeskin, ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλους της οργάνωσης «Αλληλεγγύη στους κρατούμενους και τις οικογένειές τους», ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς που εισέβαλαν στην κατοικία του. Ο ηλικίας 91 χρόνων πατέρας του φονευθέντος τραυματίστηκε κατά την αστυνομική αυτή επιδρομή στην οικογενειακή τους κατοικία στο Kadikoy, στην ανατολική ακτή του Βοσπόρου.

Αστυνομικές πηγές υποστήριξαν πως «ο Ozkeskin σχεδίαζε να δολοφονήσει τον υπουργό Εσωτερικών Suleyman Soylu», χωρίς όμως να προσκομισθούν αποδείξεις.

Ο δικηγόρος -υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων -Erdal Dogan, δήλωσε στην ιστοσελίδα Al-Monitor πως «η αστυνομία δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τα όπλα της ανενόχλητη και σπάνια προκαλούνται κατόπιν ανακρίσεις για τα αίτια της απρόκλητης αστυνομικής βίας».

Η δημοσιογράφος Zehra Dogan συνελήφθη για δεύτερη φορά με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η κατηγορία ότι η Τουρκία έχει καταστεί «η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους».

Αυτήν τη φορά, η Ντογκάν -βραβευμένη ρεπόρτερ του γυναικείου ειδησεογραφικού πρακτορείου Jinha- συνελήφθη επειδή μετέδωσε πως ακριβώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεφαν κουρδικές κατοικίες σε πόλεις της ΝΑ Τουρκίας (απ’ όπου και κατάγεται).

Στη δυτική επαρχία του Αϊδινίου, η HaticeGundebahar, 60 χρόνων, απαγχονίστηκε, αφού περιέπεσε σε κατάθλιψη μετά τη σύλληψη του συζύγου της πριν από έναν χρόνο, με την κατηγορία ότι είχε σχέση με «Γκιουλενιστές».

Σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Απρίλιο, το Ρεπουμπλικάνικο, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέφερε πως τουλάχιστον 35 άνθρωποι, που είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους κατηγορούνταν για σχέσεις με το FETO, αφαίρεσαν οι ίδιοι τη ζωή τους μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

Στα θύματα περιλαμβάνονται 17 αστυνομικοί, τέσσερις στρατιώτες, ένας ιμάμης, ένας φοιτητής κι ένας οδοντογιατρός. Οι αυτόχειρες ένιωσαν ότι δεν είχαν στοιχεία για να υπερασπιστούν την αθωότητά τους στις εναντίον τους κατηγορίες.

Αναφερόμενη στις καταγγελίες του Kilic για βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές, η επικεφαλής της Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη Emma Sinclair-Webb, δήλωσε στο Al-Monitor πως αυτό «σημαίνει πως έχει δοθεί σήμα ότι η δουλειά της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι αποδεκτή στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τη Σίνκλαιρ, «η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζει την απάντησή της στις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει αυτές οι συλλήψεις και ιδιαίτερα στις αμερικανικές επικρίσεις».

Σηλυβρία, η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους

Τα κρατητήρια της Σηλυβρίας είναι διεθνώς γνωστά επειδή εκεί κρατούνται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως. Σχεδόν 50 Τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην πόλη πλησίον της Κωνσταντινούπολης.

Από τους συνολικά 160 δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα σε τουρκικές φυλακές, σχεδόν το ένα τρίτο κρατείται στη Σηλυβρία, περί τα 50 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Τα κρατητήρια έγιναν γνωστά πριν από μερικά χρόνια αρχικά στην τουρκική κοινή γνώμη με αφορμή τις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα».

Εκατοντάδες πρώην στρατιωτικοί, νομικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι πέρασαν τότε τις πύλες του κρατητηρίου, αφού πρώτα τους είχαν επιβληθεί βαριές ποινές για σχέδια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.

Πάντως, πολλές από αυτές τις ποινές τελικά ακυρώθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν.
Μιλώντας στην Deutsche Welle o δικηγόρος Τσελάλ Ουλγκέν, ο οποίος είχε υπερασπιστεί τότε αρκετούς κατηγορουμένους στις δύο πολύκροτες υποθέσεις, χαρακτηρίζει τις φυλακές της Σηλυβρίας ως «σύμβολο κυριαρχίας του τρόμου». «Τα κρατητήρια ήταν και παραμένουν συνώνυμο ανομίας, όπου επικρατεί η λογική του ‘όλοι είναι ένοχοι’, όποτε όλοι πρέπει να μπουν φυλακή» λέει.

Χειρότερη η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, οι συνθήκες στα κρατητήρια της Σηλυβρίας έγιναν ακόμα πιο αφόρητες.

Στην πτέρυγα αρ. 9, όπου κρατούνται άτομα που κατηγορούνται για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν αλλά και δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι έχουν σήμερα πρόσβαση στους πελάτες τους μόνο μία ώρα την εβδομάδα και μάλιστα παρουσία αστυνομικών. Σαν να μην αρκούσαν αυτά, οι συναντήσεις μαγνητοσκοπούνται.

Κατά την άποψη της Ναζιρέ Γκιουρζέλ, συζύγου του εδώ και μήνες κρατούμενου δημοσιογράφου Καντίρ Γκιουρζέλ, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κρατητήρια της Σηλυβρίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

Η ίδια επισημαίνει ότι «το κράτος θα έπρεπε να ντρέπεται. Η ιστορία θα καταγράψει όσα έγιναν στη Σηλυβρία. Οι φυλακές θα γίνουν σύμβολο της τουρκικής δημοκρατίας, όπως έγιναν στο παρελθόν οι φυλακές στο Ντιγιάρμπακιρ ή του Ουλουτσανμλάρ. Κάποτε τα κρατητήρια αυτά θα γίνουν μουσείο, που θα επισκέπτονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να δουν από κοντά όσα βιώνουμε εμείς σήμερα».

Πληροφορίες από al-monitor.com | Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης