Όταν ήταν νέος, ο Χένρι Ντράιερ ήταν γεμάτος όρεξη για ζωή: Τραγουδούσε και χόρευε διαρκώς είτε μόνος είτε με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Τα τελευταία χρόνια ο -υπερήλικας πλέον- Χένρι βρίσκεται καθηλωμένος στην αναπηρική του καρέκλα σε ένα γηροκομείο των ΗΠΑ. Πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και βρισκόταν σε κατάσταση λήθαργου. Δεν μιλούσε και δεν αντιδρούσε σχεδόν καθόλου σε εξωτερικά ερεθίσματα. Μέχρι που η θεραπεύτριά του αποφάσισε να δοκιμάσει ένα «κόλπο», με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Χρησιμοποιώντας ένα iPod η γυναίκα φόρεσε στον Χένρι ακουστικά και έβαλε να παίζει σε αυτό μουσική της εποχής του. Ο 92χρονος Χένρι φαίνεται να ξυπνάει από το λήθαργό του, τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα, θα έλεγε κανείς ότι «ανάβει» από ενεργητικότητα και ζωντάνια που του μεταγγίζει η μουσική. Αρχίζει να κουνιέται στο ρυθμό της μουσικής και να σιγοτραγουδά. Ακόμη και όταν του βγάζουν τα ακουστικά το μυαλό του φαίνεται πλέον «ενεργοποιημένο». Και έχει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να πει για τη μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μουσική μου δίνει την αίσθηση της αγάπης, του έρωτα. Πιστεύω ο κόσμος πρέπει να νιώσει τη μουσική και το τραγούδι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα ενός ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και τη μνήμη για τα άτομα με εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή άνοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης