«Δικαιολογημένο» θεωρούν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η CIA τους «ύποπτους τρομοκράτες» οι έξι στους δέκα σχεδόν Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, μία εβδομάδα αφότου παρουσιάστηκε η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία έκανε λόγο για βασανιστήρια σε βάρος δεκάδων κρατουμένων.

«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του καναλιού ABC News, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου οι τρεις στους δέκα (ποσοστό 31%) δήλωσαν έτσι ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η στάση που τήρησε η CIA, ενώ ακόμα και όταν στην ερώτηση της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 1.000 ενηλίκων, συμπεριλήφθηκε η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί δεν αναθεώρησαν.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε πως «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα, ενώ μόνο το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.

Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν επίσης «άδικη» την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια, ενώ η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησε «σκοπίμως» το Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξε επίσης ότι οι μισοί Αμερικανοί (51%) θεωρούν δικαιολογημένες τις «μεθόδους ανάκρισης» της CIA (ούτε σε αυτήν την ερώτηση χρησιμοποιήθηκε η λέξη «βασανιστήρια»). Από την άλλη, το 29% απάντησε ότι είναι «αδικαιολόγητες», ενώ το 20% δεν εξέφρασε άποψη. Παράλληλα, το 56% πιστεύει επίσης ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν επέτρεψαν στη CIA να συγκεντρώσει πληροφορίες για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τη Γερουσία καταγράφει τις μεθόδους ανάκρισης της CIA, οι οποίες θεωρούνται «βασανιστήρια» από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης